Hirdetés

TESZT: ASRock DeskMini 110 - A legkisebb „igazi” asztali|

A mini PC-k egy új generációja született, de mindezt sikerült hatalmas csendben megtennie, így kevesen tudnak az STX-ről és a 5×5-ról. Mi le is teszteltünk egy ilyen gépet.

Hirdetés

Nem újdonság a PC-s piacon a minigép: egy nagyon kicsi, alig 0,5-1 literes házba préselnek a gyártók egy komplett gépet, amit a monitor hátuljára szerelhetünk, de az asztalon sem foglal túl sok helyet. Használatát tekintve komplett, asztali élményt nyújt, azonban a teljesítmény és bővíthetőség a mobil világból érkezik. Ez egyet jelent azzal, hogy csak nagyon-nagyon drágán és viszonylag hangos hűtés mellett kapunk jó teljesítményt, a játékokat elfelejthetjük és a bővíthetőség is kimerül egy RAM+SSD-cserében. Ezt elégelték meg páran, és az Intellel közösen néhány komponensgyártó úgy döntött, megmutatja a világnak, hogy lehet ennél jobbat is készíteni. Ez a 5×5, amiből az ASRock DeskMini 110-et kaptuk meg tesztelésre.


Hirdetés


Külső

Bravúros ügyességgel sikerült az ASRock mérnökeinek az egyik legunalmasabban kinéző mini PC-t megalkotniuk, de ha a fekete kocka borítása mögé nézünk, valódi forradalom tárul szemünk elé. Maradva azonban a külsőnél, egy fekete, műanyag előlapot kapunk, míg a gép oldalait végig szellőzőnyílások borítják. Az előlapon normál USB-t, USB Type-C-t és analóg hangkimenetet kapunk. A ház mérete nagyjából egy PC-s tápegységének felel meg, és ez azért jó viszonyítási alap, mert a dizájn is pont ennyire izgalmas.A hátlapra természetesen sokkal több port jutott, sőt, itt egy low profile elrendezésű portsort kapunk, csakúgy, mint egy átlagos alaplap esetén. A videokimenetekből mindenféle rendelkezésünkre áll, RJ45 is adott, azonban USB-ből mindössze kettőt kapunk, ráadásul ezek közül az egyik csak USB 2.0-s.Nagyon fontos még megemlíteni, hogy a tápegység is kívülre szorult, ráadásul meglehetősen nagy téglával kell számolnunk, amit nem lesz egyszerű elegánsan elrejteni.Belső

A DeskMini a legújabb asztali PC-s platformra, a 5×5-ra (Five-by-five) épül, amelyet az Intel fejlesztett ki. A 5×5 lényege, a kis méret ellenére az STX-szabványú alaplapban asztali CPU-t használhatunk, így megmarad a bővíthetőség és a teljesítmény. Ez óriási hír, ugyanis hiába az 5×5 colos alapméret, megmarad az asztali PC rugalmassága - legalábbis ami a CPU-t illeti. A sebességre sem lehet panasz, a gyártó ajánlása szerint bármilyen, 65 W TDP-s LGA1151 Intel CPU-t beszerelhetünk, vagyis akár asztali Core i7-et is. A miniatűr alaplapon mindennek pontosan kicentizett helye van, sőt, néhány csatlakozó már fel sem fért és a kábelekkel is nagyon óvatosan kellett bánni a házban. Éppen ezért a H110-es chipnek hűtése sincsen, a VRM áramkört pedig épp, hogy sikerült megoldania az ASRocknak trükkös hűtőbordával. A CPU körül viszonylag normális méretű a szabad hely, egy low profile hűtő kényelmesen elfér rajta, de a magasságra nagyon oda kell figyelnünk. RAM-modulokból SO-DIMM-eket használhatunk és természetesen már DDR4-et, ráadásul egyből akár kettőt is. Ez szintén jó hír, a melegedés nem gond és a sebesség is rendben van. Az alaplapon találunk még egy M.2 foglalatot, ami csak NVMe SSD-ről képes bootolni, illetve egy rövid M.2-t, ahová Wi-Fi modult szerelhetünk - sajnos utóbbi sem része az alapcsomagnak.Aki maradna a hagyományos SATA6G SSD-nél vagy HDD-nél, annak sem kell lemondania a DeskMini 110-ről, mert két ilyen meghajtót is elrejthetünk a házban, azonban ehhez speciális, a notebookokban használt kábelre lesz szükségünk, a tárolók pedig trükkösen az alaplapi lemez alatt helyezhetők el. Szerencsére a kábeleket a dobozban megtaláljuk.Ami nincsen az alapszintű H110-es lapon, az a PCIe foglalat, így videokártyából még Low Profile-osat sem használhatunk, márpedig ez jelentősen leszűkíti a későbbi fejlesztési lehetőségeinket. Sajnos további USB portokat is nagyon nehéz hozzáadni a géphez, erre egyszerűen nincsen hely a házon.Miután alapszintű H110-es lapról van szó, a vezérlők sem éppen felsőkategóriások. Például az USB Type-C mögött nem Thunderbolt 3-at, hanem normál USB 3.0-t találunk és a hangkodek is alapszintű. Jó hír, hogy legalább a gigabites LAN az Inteltől érkezett.Teszt

A tesztünkre érkezett DeskMini 110 egészen vonzó árat kapott, azonban ebben még a processzor nincsen benne, ahogy barebone gép lévén a többi komponenst is nekünk kell megvásárolnunk. A gép LGA1151-es CPU-kat és SO-DIMM DDR4 RAM-ot fogad, ami nem olcsó és ha M.2 SSD-ben gondolkodunk, ez is drága mulatság lesz. Sajnos a Wi-Fi modult is utólag kell beszereznünk és egy USB hub sem fog ártani. A processzor hűtéséhez csak lapos, Low Profile hűtőt használhatunk, így a néma csendes üzem elérése sem olcsó mulatság, a kis méretet pedig némileg lerontja, hogy a külső tápegység igen nagyra sikeredett.A gép teljesítménye a teszthez használt Core i7-6700K CPU-nak köszönhetően kiváló, azonban a PCIe foglalat hiányzik, ami megfojtja a további bővíthetőséget. A H110-es chipkészlet hiányosságait a gyártó jó érzékkel fedte el, a szerelés pedig egyszerű, köszönhetően a fiókos kialakításnak.Ha valaki hosszú távon is csak irodai, alapszintű feladatokhoz elegendő minigépet keres, kevesebb pénzből kijön egy Intel Atommal szerelt, ennél is sokkal kisebb miniPC-vel. Aki azért később merészebben is bővítene, esetleg némi játékra is gondolt, az még mindig sokkal jobban jár egy kompakt, low profile VGA-t is fogadó mini-ITX alaplap+ház kombinációval, valamint a piacon vannak egyedi megoldások is, ahol a miniatűr házakban extra PCIe ×16 helyet is kialakítottak. Ennek ellenére ne temessük a 5×5 szabványt, van benne potenciál, hogy rugalmasan bővíthető, erős, mégis kompakt asztali gépek alapja legyen olcsón, asztali komponensekből.


ASRock DeskMini 110

Ár: 43.400 Ft Ft
 • Intel H110 chipkészlet
 • LGA1151 CPU-foglalat
 • 5×5 platform
 • 2xSO-DIMM DDR4-2133 foglalat
 • 1×M.2-2280, 1×M.2-2242
 • Gigabites LAN, ALC283 hangchip
 • HDMI, DP, DSUB, 3×USB 3.0, USB Type-C
 • 120 W külső tápegység
 • 3484 pont PCMark8
 • 875 cbs CineBench R15
 • 5500 MB/s TrueCrypt AES titkosítás
 • 154×154×80 mm
PRO
 • Asztali CPU
 • Ultra M.2
 • USB Type-C
 • kicsi ház
Kontra
 • Unalmas, ipari külső
 • kevés USB port
 • nincsen PCIe
 • limitált hely
            Array
(
  [gameinfo_id] => 5550
  [topic] => 1
  [group] => 27
  [gameinfo_name] => ASRock DeskMini 110
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 71
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2016-10-21 12:54:43
  [gameinfo_webpage] => http://www.asrock.com/nettop/Intel/Deskmini%20110%20Series/
  [gameinfo_tags] => asrock,deskmini 110,mini pc,5x5,intel,h110,lga1151,ddr4,m.2,nettop,barebone,
  [gameinfo_url] => asrock-deskmini-110
  [gameinfo_pro] => Asztali CPU
Ultra M.2
USB Type-C
kicsi ház
  [gameinfo_kontra] => Unalmas, ipari külső
kevés USB port
nincsen PCIe
limitált hely
  [gameinfo_data] => Intel H110 chipkészlet
LGA1151 CPU-foglalat
5×5 platform
2xSO-DIMM DDR4-2133 foglalat
1×M.2-2280, 1×M.2-2242
Gigabites LAN, ALC283 hangchip
HDMI, DP, DSUB, 3×USB 3.0, USB Type-C
120 W külső tápegység
3484 pont PCMark8
875 cbs CineBench R15
5500 MB/s TrueCrypt AES titkosítás
154×154×80 mm
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 43.400 Ft
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => 
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 71
      [manufacturer_name] => ASRock
      [manufacturer_url] => asrock
      [manufacturer_link] => www.asrock.com
      [link] => /gyarto/asrock
    )

  [link] => /termekinfo/asrock-deskmini-110-5550.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => Asztali CPU
      [1] => Ultra M.2
      [2] => USB Type-C
      [3] => kicsi ház
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => Unalmas, ipari külső
      [1] => kevés USB port
      [2] => nincsen PCIe
      [3] => limitált hely
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  7

 • Extra funkciók:

  7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.