Hirdetés

Így javítsd meg a lefagyott PC-det!



|

Meg sem moccan az egér, beakadt a rendszer? Ne nyúlj azonnal az újraindítás gombért! Mutatunk pár tippet, amiket érdemes kipróbálni a legvégső lépés előtt.

Hirdetés

Meglehetősen dühítő jelenség lehet az, amikor PC-d a munka közepén lefagy - mindegy, hogy asztali gépen vagy laptopon dolgozol. Több ok is állhat annak a hátterében, hogy a Windows váratlanul már nem reagál semmire. Létezik azonban egy kevésbé ismert és használt billentyűkombináció, amely segíthet neked abban, hogy helyreállítsd a rendet az egyik leggyakoribb probléma előfordulásakor, különösebb fennakadások nélkül. A PC World Segélyvonala segít, hogy ti is alkalmazhassátok.

Négy egyszerű lépés

Fontos megjegyezni, hogy a billentyűkombináció kizárólag a Windows 8 és 10 operációs rendszerekben működik, tehát a Windows 7 felhasználói sajnos nem tudják hasznosítani ezt a trükköt. Az viszont szerencsére egyáltalán nem számít, hogy AMD, Intel vagy Nvidia grafikus vezérlés dolgozik a PC-ben.

Hirdetés

A resetelés ettől függetlenül történik, a billentyűkombináció ugyanis a videós drivereket indítja újra a Windowsban. Mutatjuk, hogyan: 

1. A Windows operációs rendszerben van egy szabványos billentyűkombináció, amely képes újraindítani a videós drivereket, ez pedig megmentheti a helyzetet, ha lefagyott a PC-d. Ezt bármikor bevetheted, ha egyszerre lenyomod a [Win+Ctrl+Shift+B] gombokat.

2. Amint megtetted, a képernyő egy pillanatra feketére vált, majd egy hangot hallasz, amikor a videodriver reseteli magát. Egy-két másodperc múlva a kijelző tartalma visszatér. Mivel ez a művelet kizárólag a grafikus meghajtóprogramot érinti, a megnyitott programjaid érintetlenek maradnak.

3. Így mindent ott folytathatsz, ahol abbahagytad - vagyis semmi nem vész oda. A lefagyást okozó problémától függően azonban előfordulhat, hogy ez a trükkös gyorsgomb nem segít a problémán. Érdemes azért még mást is megpróbálnod.

4. Ha ennek ellenére is be van ragadva minden, akkor a [Ctrl+Shift+Esc] lenyomásával eljuthatsz a Feladatkezelőbe, ahonnan bármelyik lefagyott programot kilőheted. A [Ctrl+Alt+Del] is megér továbbá egy próbát, ha az eddigiek nem váltak be. 

Végső megoldás

A lefagyás okától függően természetesen előfordulhat, hogy a fent taglalt megoldás nem segít a kialakult helyzeten. Ha így lenne, akkor a káromkodás és a csapkodás előtt érdemes egy próbát tenni az [Alt+Tab] párossal is, ami másik programra vált, ha esetleg az éppen aktív adta meg magát nagyon makacs módon.

Könnyen lehet persze, hogy a Windows egyikre sem reagál. Az utolsó mentsvár ilyenkor nyilván az, ha kikapcsolod a PC-t. Ehhez tartsd nyomva 4 másodpercig a bekapcsológombot. Ezzel gyakorlatilag kihúzod a dugót, és persze biztos, hogy megmenekülsz a lefagyott rendszerből - de azt is vedd figyelembe, hogy a mentés nélküli munkáid végleg odavesznek ilyenkor.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.