Hirdetés

Felfedező nanorakéta az emberi testben



|

Tavaly ősszel már felbukkant a hírekben ez a lehetőség, de akkor még nem volt megoldott a hajtóanyag-ellátás. Most azonban újabb áttörés történt.

Hirdetés

Annak a gondolata, hogy mikroszkopikus méretű rakétákat juttatnának az emberi véráramba, hogy így gyorsabban jusson a gyógyszer a megfelelő helyre, nem új. Tavaly ősszel lehetett hallani erről az eljárásról, de akkor leginkább az volt a probléma, hogy ezen kis csövecskék hajtóanyagaként hidrogén-peroxid vizes oldatát használták, ami viszont mérgező. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja azonban úgy tűnik, hogy megtalálta a megfelelő megoldást, mégpedig egy olyan mikromotor formájában, mely alumínium-gallium ötvözetből készül.

A meghajtás pedig az alumínium és a víz kémiai reakciójából termelődik. A húsz mikrométer átmérőjű nanorakéta tiszta vízben 3 millimétert tesz meg másodpercenként, de sűrűbb anyagokban, mint például a vér, ez valamivel lassabb. Maga a komplett technológia még nem áll készen az indulásra, de mindenképpen egy fontos lépés afelé, hogy életképessé váljon a lehetőség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.