Hirdetés

Júniusban indul utolsó útjára az űrsikló



|

A NASA egy utolsó, június végi missziót még rábízna az Atlantis űrsiklóra, mielőtt végleg kivonnák a forgalomból.

Hirdetés

Bár az utolsó fellövés költségeinek fedezésére még nincs meg a szükséges pénzforrás, az űrsiklók történetének 135., egyben utolsó missziójának kezdetét 2011. június 28-ra tette az amerikai űrkutatási hivatal. A tervek szerint az Atlantis ellátmányt, alkatrészeket és egy többcélú logisztikai modult (Rafaello) juttatna el a Nemzetköz Űrállomásra. Ezen felül legénysége megvizsgálná, hogy lehetséges-e távirányítással feltankolni a siklót, valamint visszahoznának a Földre egy sérült ammónia pumpát, hogy a NASA szakemberei meghatározhassák a meghibásodás okát, s az így nyert tapasztalatokat a jövőben felhasználhassák.



Akár sikerül előteremteni a küldetés költségének fedezetét, akár nem, 2011-ben végső búcsút veszünk az űrsiklóktól, amelyek közül már csak a Discovery, az Endevour és az Atlantis van bevethető állapotban.


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.