Hirdetés

Vízalatti napkollektorokat fejlesztettek ki az USA hadseregének tudósai



|

Az amerikai hadsereg tudósai mindig is meglepő módokon igyekeztek a nap energiáját hasznosítani, most egy újabb érdekes próbálkozással álltak elő.

Hirdetés

A tudósok mostanság igyekeztek a lehető legtöbb szerkezetbe fotovoltaikus anyagokat építeni, sőt megpróbálkoztak az űrből műholdak segítségével mégtöbb napfényt a Földre juttatni, hogy a Napból nyert értékes energiát elektromos árammá formálják. Az Egyesült Államok Naval Research Laboratory kutatóintézetének Elektronikai és Technológiai részlege most egy vízalatti napenergia-gyűjtő állomást kíván telepíteni.

A beszűrődő fény nagyrészét a légkör és a víz alapvetően visszaveri vagy gyengíti, de a tudósok természetesen ezzel is számoltak. A tervben szereplő napkollektorok szilícium helyett kiváló minőségű gallium-indium-foszfid (GaInP) anyagból készülnek, és a látható fény kék-zöld tartományából nyerik ki az energiát, ami 400 és 700 nanométer között helyezkedik el. Az eddigi kutatások alapján megállapításra került, hogy a vízalatti napkollektorok akár 9.1 méteres mélységben is képesek négyzetméterenként 7 wattnyi energiát előállítani. Az állatvédő aktivistáknek lesz még ehhez egy két szavuk, illetve azzal is számolni kell, hogy a víz és az abban élő lények nem feltétlenül lesznek kegyesek a létesítménnyel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.