Hirdetés

Mi a következő IT-kasszasiker?



|

Okosórák, VR, hibridek - mi lesz a következő nagy dobása az IT-iparnak? Merre halad az okosotthon, az IoT és a gépek.

Hirdetés

Voltak idők, amikor igen tisztán látszott az üveggömbben, hogy mi lesz az a következő IT termék, amiért felhasználók tömegei fognak megőrülni. Ez a gömb most kissé zavaros, nagy a zaj, sok a próbálkozás és több olyan kategória is van, aminél még nem dőlt el, a tömeg imádni vagy utálni fogja.

Hirdetés


VR, okos hordható eszközök, hibridek

Ezeknél a termékeknél mindenki azt ígérte, hogy hamarosan ezért fogunk sorba állni és többé elképzelhetetlen lesz az életünk, a mindennapjaink ezen technológiák nélkül. Nos, hiába teltek el évek, hiába szálltak be olyan óriáscégek, mint például a Facebook, ma is igen kevés olyan felhasználóról tudunk, aki a karján egy okosórával, fején egy VR szemüveggel ül otthon egy hibrid PC előtt. A VR-ba a Facebook is beszállt, és mi sem mondanánk azt, hogy halott és zsákutca, de az áttörésre még egészen biztosan várni kell - nem lesz robbanásszerű és nem is az elkövetkezendő évben várható az áttörés. Nem lepődnénk meg, ha a hárommal későbbi Call of Duty-t is még monitorra optimalizálnák.


A hordozható okoseszközök szép lassan beavászkodnak életünkbe - főleg a fitnesz-kiegészítők, melyeknek az ára az utóbbi évben szépen zuhant. Az okosórák új generációja még épp megjelenés előtt van, de valahogy az az érzésünk, hogy üzemidőben, funkcionalitásban és legfőképpen árban még mindig nem értük el azt a pontot, hogy reggel az 1-es villamoson minden kapaszkodó kézen ilyen eszközt lássunk.


A hibrid PC-k piacára a legtöbb notebook-gyártó beszállt és szállítják is szép számmal a gyönyörű, csúcskategóriás, valamint belépőszintű, olcsó modelleket, ennek ellenére még mindig nem tartunk ott, amit több nagycég jósolt pár éve: a hibridek egyáltalában nem szorították ki a hagyományos notebookokat. Ha valaminek, hát a tablet piacnak adott egy kemény pofont a hibrid kategória, de a táblagépeket amúgy is csapás érte minden oldalról.


Autók, IoT, okosotthon

Három olyan terület, amelytől az ipar hatalmas forradalmat vár, és sajnos nem tudjuk feloldani a cikk elejétől tisztán megfigyelhető pesszimizmust - bármennyire is szeretnénk már egy olyan kocsit, amely 5 sör után biztonságosan hazavisz a kocsmából, erre még egészen sokat kell várnunk. Már tesztelnek, naponta jönnek hírek, az Apple is szeretne beszállni, de olyan megoldást, amit elérhető áron (vagy akárhogy) megvehetnénk, még nem készítettek.


Az IoT kérdés is nyitott, ahogy az okosotthonok sem pattannak ki a földből egyik pillanatról a másikra. Egy meglévő lakás "felokosítása" nem olcsó mulatság és nem is mindegy, hogyan csináljuk. Nem érdemes mindent hálózatba kötni és nagyon sok mindent teljes egészében le is kell cserélni. Ez akár falbontással, vagy drága központok bekötésével, naphosszat tartó konfigurálással telik - még nem tartunk ott, hogy minden, újonnan vásárolt eszközünk valamilyen módon bekapcsolódna egy egységes, mindenki által támogatott szabványú hálózatba. Merthogy ilyenben még nem tudtak megállapodni a cégek.


Az IoT-nél az üzemidő és a funkciók nem tökéletesek, de ha ezt meg is oldják, még mindig ott a biztonság kérdése - nem csupán adatainkat, teljes életünket, saját magunkat kapcsoljuk a hálózatba, és ha ezt feltöri bárki is, komoly károkat okozhat nekünk.


Reménysugár

Azért van olyan terület is, ahol látszik a népszerűség megugrása záros határidőn belül. Például ilyenek a statikus, offline adatok és appok helyett a komplex, netes szolgáltatások, amelyek platformfüggetlenek és bárhol elérhetővé teszik adatainkat. Ez nagyobb kényelmet is biztosít majd számunkra, ami igazán jó hír. Ugyanezen szolgáltatásokkal együtt eszközeink is szorosabban együttműködnek majd, legyen az mobil, tévé, autohifi vagy akár a PC-nk.


A szolgáltatások előretörésével a mobilnet is kiemelten fontossá válik, és reményeink szerint itt hamarosan nem kell többé adatkorlát vagy sebesség miatt aggódnunk. Az LTE szabvány és az egyre több LTE-kompatibilis eszköz jó úton haladnak ehhez. Szintén ehhez kapcsolódik a roaming, aminek teljes eltörlésén már dolgoznak, de a rengeteg óriáscég és kormány miatt hihetetlenül lassú ez a folyamat. Reméljük, hamarosan végre kitörölhetjük a szótárunkból a roaming szót és bárhová is utazzunk, hazai tarifákkal netezhetünk, telefonálhatunk. Vagy ez túl nagy kérés?


Te hogy látod, mi a következő tuti befutó?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.