Hirdetés

Beváltott és beváltatlan ígéretek - Mi lett a 2013-as CES slágertermékeivel?



|

Hétfőn startol az idei Consumer Electonics Show. Utánanéztünk, mi lett a sorsa a tavalyi seregszemle legnépszerűbb újdonságainak.

Hirdetés

Holnap kezdődik a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai és informatikai kiállítása, a Consumer Electronics Show (CES). Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy megnézzük, mi történt az elmúlt egy évben a tavalyi seregszemle nagy felfedezettjeivel; voltak közöttük olyanok, amelyek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – és persze olyanok is, amelyek végül csalódást okoztak a számunkra.

A Las Vegas-i CES évek óta a menő új technológiák, merész prototípusok és mókás kütyük gyűjtőhelye. Meglepő módon a 2013-as show kedvencei közül olyan termékeknek is sikerült eljutniuk a kereskedelmi forgalmazásig, amelyekről sosem gondoltuk volna: mint a meglehetősen fura kinézetű Hapifork „okosvilla” vagy éppen a dupla kijelzős YotaPhone.

Az év felfedezettje: a Pebble okosóra

A Pebble, ez az alig páréves, szedett-vedett kis startup rohammal vette be a 2013-as CES-t. A cég messze túlteljesítette a hozzáfűzött reményeket: tavaly januárban még csak egy volt a hordható elektronikai eszközök piacára kívánkozó kicsinyke cégek közül – mára azonban már egyértelműen piacvezetőnek számít. Népszerű okosórájuk annyira jól fogy, hogy már saját alkalmazásbolt elindításán törik a fejüket.

A Pebble mind dizájnját, mind funkcionalitását tekintve rendkívül egyszerű. A fejlesztők célja az volt, hogy olyan kütyüt hozzanak létre, amely csupán néhány funkcióval rendelkezik, azokat viszont tökéletesen ellátja. A taktikájuk nyerőnek bizonyult: a szakírók és a fogyasztók egyaránt nagyon megszerették a Pebble-t; ráadásul az olyan nagy versenytársak által piacra dobott, mindenféle extrával teletömött csuklóra valók megjelenése sem tudta visszavetni az iránta való keresletet, mint a Samsung Galaxy Gearje vagy a Sony Smart Watch 2-je.

Az év csalódása: a ThinkPad Helix

Tavaly sorban jelentek meg a Microsoft Windows 8 operációs rendszerében rejlő lehetőségeket kiaknázni kívánó laptop-tablet hibridek. A Lenovo a CES-en mutatta be a saját öszvérét: a ThinkPad Helix 11,6 hüvelykes, 1080p felbontású érintőképernyőjét egy mozdulattal leválaszthatjuk a billentyűzetről és táblagépként használhatjuk, de ugyanilyen gyorsan vissza is csattinthatjuk a helyére, ha egy kis extra erőre, állóképességre vagy éppen sokoldalúságra: egyszóval egy jó laptopra lenne szükségünk.

Az integrált stylussal is ellátott Helix bemutatásakor kifejezetten ígéretes újdonságnak tűnt. Sajnos hatalmasat bukott: a dizájn hiányosságai és persze elképesztő túlárazottsága miatt az eszköz végül a tavalyi kiállítás egyik legnagyobb csalódásának bizonyult.

A Kickstarterről az Apple Store-ba: Mio Alpha

Az Apple 1992 óta nem állított ki a CES-en. Tavaly sem, de persze ez nem jelenti azt, hogy a cupertinói vállalat szakemberei ne követték volna figyelemmel a showt. Ahogy azt a Mio Alpha okoskarkötő esete is bizonyítja: a pulzusmérőt egy sikeres Kickstarter-kampányt követően mutatták be a Las Vegas-i kiállításon, de ma már az Apple online boltjában és az Amazonon is megvásárolható.

Jött, láttuk, elbukott: LG Smart Activity Tracker

A Pebble-nek ugyan sikerült jópofa kütyüből kereskedelmileg is sikeres termékké válnia, de nem minden, a tavalyi CES-en bemutatott okos kiegészítőnek jött össze ugyanez a bravúr. Az LG – leginkább egy újradizájnolt Nike+ Fuelbandre emlékeztető – Smart Activity Trackerjét ugyan meglehetősen pozitívan fogadták a vásár résztvevői, de végül sosem került forgalomba. Pedig eredetileg úgy tervezték, hogy már a nyáron piacra dobják – aztán jött a Fitbit, az Adidas-okoskarkötő, a második generációs Fuelband meg a Mio Alpha – a dél-koreai gyártó illetékesei pedig úgy döntöttek, jégre teszik a projektet.

Egyes hírek szerint az eszköz alaposan felpöccentett változata az idén, az LG G3-mal és a cég saját okosórájával egy időben debütálhat: így vagy úgy, egy ideig még mindenképpen várnunk kell, hogy kiderüljön, mennyire jól értesültek az iparági pletykafészkek.

Mégsem a méret a lényeg: 85 hüvelykes Ultra HD TV-k

A Samsung, az LG és a Toshiba a 2013-as CES után valószínűleg kénytelenek voltak ráébredni, hogy az otthoni használatra szánt tévék mérete lassan márt nem növelhető tovább. A Las Vegas-i kiállításon bemutatott, hihetetlen képminőséget szavatoló, 85 hüvelykes képernyővel szerelt készülékeket persze mindenki körbeálmélkodta – de nagyságuk és nem éppen zsebbarát áruk miatt sajnos gyakrabban találkozhatunk velük a vállalati prezentációkon és szakvásárokon, mint az egyszeri halandók nappalijában.

Ennek ellenére tovább próbálkoznak: a Samsung például egy 110 hüvelykes óriás UHD-tévével érkezik az idei CES-re.

Rugalmas elszakadás: a Samsung első hajlított kijelzős okostelefonja

A Samsung a tavalyi kiállításon mutatta be a világ első hajlított OLED-képernyős telefonját. Sokan azt hitték, hogy a cég csak saját mérnökeinek technikai tudását akarja fitogtatni a faramuci formatervű prototípussal, de nagyot tévedtek: jött a Galaxy Round, sőt, azóta már az LG is bemutatta saját „kanyarmobilját”, a G Flexet.

A Galaxy Round ugyan nagyban különbözik a CES-en bemutatott tanulmánykészüléktől, de egy nemrég napvilágot látott szabadalomkérelem azt sejteti, hogy egy nap a furcsán megtört kijelzőjű okostelefont is piacra dobhatják majd – már ha úgy látják, hogy érdekelheti a fogyasztókat.

Gamerálom: Oculus Rift

A tavalyi CES talán legnagyobb szenzációja az Oculus Rift VR-headset volt. A furán ormótlan sisaknak – még így a kiállításon bemutatott, egyértelműen kiforratlan formájában is – sikerült rácáfolnia azokra, akik szerint az élvezhető, valóban életszerű élményt nyújtó virtuális valóság-technológia puszta álom csupán. (A gamestaros kollégák például azonnal beleszerettek.) 

Persze, a készülék további fejlesztésre szorul – nem véletlen, hogy egyelőre nem került a gamerboltok vagy a nagyáruházak szórakoztató elektronikai osztályainak polcaira. De dolgoznak rajta serényen: a cég komoly befektetői tőkét húzott be, számos új fejlesztő csatlakozott hozzájuk, sőt, még a Valve is támogatásáról biztosította őket. Így jó esélyünk van arra, hogy már a közeli jövőben piacra dobják a példanélküli játékélményt ígérő Oculus Riftet – és persze kíváncsian várjuk, mivel rukkolnak elő kitalálói az idei CES-en.

A CES-sel kapcsolatos további híreinket, cikkeinket, összeállításainkat itt olvashatjátok.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.