Hirdetés

A Google saját chipjei gyorsítják a YouTube-videók betöltését



|

A házon belül fejlesztett technológia már bizonyított, zöld utat kapott a következő generáció.

Hirdetés

A YouTube-videók kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy a mobilos appban alaposan megkavarták a felbontás állítását, a kiszámíthatatlanul működő új megoldás pedig sokaknak okoz bosszúságot. Pozitív fejleményekre sajnos azóta sem derült fény, cserébe viszont most megtudhattuk, hogy a platform egy egészen egyedi hardverrel gyorsítja a videók betöltését.

Jeff Calow, a Google szoftvermérnöke ugyanis a YouTube hivatalos blogján megjelent interjújában elárulta, hogy egy ideje már házon belül fejlesztett chipek gondoskodnak a videómegosztó zökkenőmentes működéséről. A Video (Trans)Coding Unit, azaz VCU néven futó egységek a lehető legjobb minőséget biztosítják a felhasználóknak, méghozzá kisebb adatforgalom mellett, mint a korábbi megoldás.

Hirdetés

Ezáltal pedig gyorsul a videók betöltése, valamint a Google is többet hozhat ki a YouTube-ot szolgáló infrastruktúrából. A VCU fejlesztése több mint 5 éve indult, s a koronavírus-járvány megnövekedett forgalma mellett már ennek segítségével állta a sarat a legnépszerűbb közösségi oldallá előlépett platform.

A VCU gondoskodik róla, hogy fennakadások nélkül videózhassunk. Forrás: YouTube Blog

Calow elmondta, hogy az új chipre azt követően lett szükségük, hogy néhány éve átálltak a kisebb adatforgalmat generáló VP9-kodekre. Ennek kódolásához 5-ször akkora számítási kapacitásra van szükség, mint a széles körben alkalmazott H.264 formátum esetében, így a cég saját hardver kifejlesztése mellett döntött.

A VCU-k már a Google összes adatközpontjában megtalálhatók szerte a világon, a cég mérnökei azonban nem pihennek, ugyanis már javában dolgoznak a chip következő generációján, ami az új, még takarékosabb AV1 kodeket is támogatja majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.