Hirdetés

Az AMD átállt a sötét oldalra



|

Pár nappal ezelőtt egy figyelemfelkeltő reklám bukkant fel az AMD weboldalán, melyből már sejteni lehetett, hogy a cég készül valamire. Az éjjel lerántották a leplet.

Hirdetés

A megjelenést megelőző napokban több híroldal is arról számolt be, hogy az AMD minden bizonnyal egy régi-új processzort készül a piacra dobni, mely a Black Edition névre hallgat. A találgatások igaznak bizonyultak, a gyártó az éj folyamán lerántotta a leplet a Black Editionről, mely valójában egy szorzózár-mentes Athlon 64 X2.

 

A Cool'n'Quiet funkció megjelenése óta az AMD Athlon 64 processzorokban a szorzó lefelé szabadon állítható, ám a tuningolásnak ez korántsem kedvezett. Ennek oka, hogy az órajel emeléséhez a HyperTransport busz órajelét (így az FSB-t) kellett megemelni, ebből kifolyólag pedig nem csak a processzor, hanem más komponensek órajele is megemelkedett -- esetleg csökkent, ha a közben HyperTransport busz szorzóját csökkentettük. Ez sok esetben problémával és instabilitással járt, ugyanis a processzortól eltérően a komponensek kevésbé tolerálják a szabványostól eltérő órajelet.

 

A teljes mértékben szorzózár-mentes Black Edition esetében már nem szükséges a HyperTransport órajelének és szorzójának babrálása (ezáltal a komponensek órajele sem változik meg, tehát végeredményben stabilabb lesz a rendszer), csupán a központi egység szorzóját és feszültségét kell beállítanunk, ha plusz teljesítményre vágyunk.

 

 

amd_black_edition.jpg

 

 

A Socket AM2 foglalatba illeszkedő Black Edition processzorokból két változat érhető el (5000+ és 6400+) melyek között nem csak az órajelben és árban van eltérés. Az olcsóbb és lassabb 65 nanométeres Brisbane magos 5000+ 2,6 gigahertzes órajelen jár és 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, ezzel szemben a 3,2 gigahertzes 6400+ a 90 nanométeres Windsor magra épül, viszont két megabájtos másodszintű gyorsítótár áll a rendelkezésére. A gyártástechnológiai különbségek a gyorsítótár méretén felül a fogyasztásban is megmutatkoznak: míg a Brisbane magnak gyárilag 65 wattos TDP értéket ad meg a gyártó, addig a 90 nanométeres Windsornak 125 wattot.

 

Az AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition szállítása már megkeződött és úgy tűnik csak 2-3 ezer forinttal lesz drágább, mint a jelenleg kapható 5000+ processzorok, viszont a "fekete dobozos változathoz" gyárilag nem jár processzorhűtő.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.