Hirdetés

Kütyük, amiket egyre kevesebben vásárolnak



|

Vannak olyan, egykoron még fontosnak és felkapottnak számító termékkategóriák, amik mára erősen megkoptak. Pedig még sokaknak megérné ilyenre beruháznia.

Hirdetés

Hozzászoktunk, hogy sok-sok periféria már beköltözött a notebookba, PC-be, vagy egyszerűen nem érdemes foglalkozni vele, mert a legolcsóbb megoldás is elegendően jó. Pedig azért jó pár olyan felhasználó létezik, akinek igenis megérné a gyárilag, alapból biztosított eszközt vagy szolgáltatást leváltania, egészen más minőségben sokkal nagyobb élményt kapna gépétől.


Hirdetés


Webcam

A webkamera már a legolcsóbb notebookba, tabletbe, okostelefonba is bekerült. Az előlapi kamera nem kimondottan jó minőségű: egy átlagos, olcsóbb notebooknál jó, ha HD-felbontásra képes, miközben fényérzékenysége csapnivaló, sebessége alacsony, így pedig a video chat is kínszenvedés csupán. Ha pedig még videókat is szeretnénk feltölteni a netre magunkról, macskánkról stb. mindenképpen érdemes egy webkamerát beszerezni még akkor is, ha a notebook kávájában ott figyel egy kamera. A webkamerák ma már nem különösebben drágák, minimum HD, de inkább FHD-felbontást kínálnak és a megfelelő sebesség is garantált. A drágább modelleknél az optikára is jobban odafigyeltek, a fényérzékenység nagyságrendekkel jobb, mint a beépített webkameráknál, így rossz fényviszonyok mellett is jó képet látnak rólunk.



Kiegészítő kártyák

Attól, hogy új gépünk lett, még nem biztos, hogy minden perifériánkat le kell cserélnünk. Ha asztali gépre szavaztunk, már nyert ügyünk van. Ha hiányzik egy port, csatlakozó vagy szolgáltatás, hát biztosan találunk olyan kiegészítő kártyát, amellyel ezt hozzáadhatjuk gépünkhöz. Legyen az egy Firewire port, soros- és párhuzamos csatlakozó, extra USB, Thunderbolt, eSATA vagy bármilyen más port, megfelelő kártyával bármit hozzáadhatunk a PC-hez.



Az egyik legnépszerűbb kiegészítőkártya a hangkártya, amin különösen gamereknek, zenehallgatóknak és filmnézőknek érdemes elgondolkodniuk. Az alaplapi audiorészek sokszor kétes hangminőséget biztosítanak, hiába a sok hangzatos jelölés. A kodek elavult, az erősítő filléres, így zajos, torz, nyomott lesz a hang. Már egy elérhető árú hangkártyával is jelentős javulást érhetünk el, akár külön erősítőt használunk, akár a hangkártyára épített részt használjuk.



Ha notebookot használunk vagy nem szeretnénk gépünkbe extra kártyát, USB-s, külső hangkártyát is használhatunk, ami szintén nagyon jó hangminőséget képes előállítani akár fejhallgatóra, akár sokhangszórós rendszerre.


USB-elosztó

Még a legnagyobb 15-17 colos notebookoknál is gyakori gond, hogy kevés USB csatlakozót kapunk, de asztali PC-nél is előfordulhat hasonló gond, főleg akkor, ha nem szeretnénk mindig a gép hátuljához mászni. Ilyenkor hatalmas segítség az USB-elosztó, amely egy portból általában 4-et csinál. A filléres megoldások az USB-n érkező áramból nyesnek le, hogy meghajtsák a többi perifériát, ám ez néha nem elegendő, ezért különösen külső HDD esetén érdemes erősített USB hubot választani, amely külön tápegységgel rendelkezik.



Ez drágább és kényelmetlenebb valamivel, de sokkal biztosabb adatkapcsolatot biztosít. Az újabb USB hubokon extraként egy gigabites LAN-csatlakozást is találunk, így ultrabookokhoz, hibridekhez adhatunk egyszerűen kábeles netelérést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.