Hirdetés

Nagy japán zenekiadók mondtak nemet a DRM-re



|

Ettől függetlenül októbertől vasszigorral sújt le a törvény az illegális letöltőkre.

Hirdetés

A japán Nikkei hírportál beszámolója alapján többek közt a JVC, az Avex Group, és a Warner Japan is hamarosan el fogja törölni a szigetországban árusított digitális zenéi esetében az összes eddig használt másolásvédelmet, míg az EMI és Universal csak részleteiben lazítanak a megoldásaikon. A Sony Music helyi kirendeltsége egyelőre nem döntötte el, hogy támogatja-e a kezdeményezést.


Az egyéb tartalmak esetében használt másolásvédelmekhez hasonlóan a zenéknél bevett DRM is kizárólag a jogos vásárlók idegeinek tépázására jó, hiszen a zeneszámok esetében korlátozott a lejátszásukhoz használható (hitelesített) eszközök száma, ráadásul még az anyagok zenei CD-re való kiírásának mennyisége is véges lehet. Részben vélhetően ezek miatt a japán digitális zeneeladások 2010-2011 közt 16 százalékkal csökkentek.


Megemlítendő, hogy a japán parlament június végén csendben módosított szerzői jogi törvénye szerint az illegális tartalmakat letöltők akár 10 éves börtönbüntetésre, és/vagy maximum 2 millió jenes (~5,7 millió forintos) pénzbüntetésre is ítélhetők. Nem tudni, hogy a jelenleg elnéző szabályozást október elsejétől leváltó törvénynek van-e bármiféle köze a kiadók lépéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.