Hirdetés

Exkluzív teszt: Motorola Aura



|

Félmillió forintos luxuskészülék nemes anyagokból, különleges, karcálló kijelzővel.

Hirdetés

Persze lehet, hogy az Aura nem pont e célból jött létre, de hogy acélból van, az egyszer biztos. És az is egyértelmű, hogy nem csak a Motorola, de a többi gyártó eddigi mobiljait nézve is egyedi darabról van szó. Az öt nagy gyártó mindegyike rukkolt már elő különleges telefonokkal, amelyek egy csoportja azért volt speciális, mert valamiféle kooperáción alapult (Asus - Lamborghini, Motorola - Dolce & Gabbana, Samsung - Armani, LG - Prada), másik felük pedig egyszerűen azért kerültek nagyon sokba, mert nemes anyagokból készültek (Nokia 8800 Carbon Arte, Vertu család). Az Aura egyértelműen az utóbbiak közé tartozik, hiszen nem áll mögötte nevesített kooperáció, illetve a készülék minden porcikája különleges, értékálló anyagokból készült.

 

 

IMG_1666_cikkbe.jpg
 

 

Már a csomagolás sem átlagos (a képekre kattintva azok megnézhetők nagyban)

 

Fémről, fémre

 

És ez utóbbi igaz is, hiszen elég csak kézbe venni az Aurát, azonnal érződik, hogy nem mindennapi telefonról van szó. Először is nehéz, főleg, ha az aránylag kis méreteihez viszonyítjuk. A 141 gramm pedig még jobban húzza az ember kezét, ha tudjuk, hogy az egész készülékház fémből készült: a billentyűzet alumínium, a többi pedig nemes, rozsdamentes acél. A speciális, kémiai módszerrel maratott felületen érdekes rajzolatú barázdák húzódnak, ami egyrészt jó fogást ad, másrészt elrejti az ujjlenyomatokat.

 

 

IMG_1667_cikkbe.jpg
 

 

A kijelzőn a látványos képernyővédők egyike

 

Jobbra, balra, pengeszerűen nyitható kialakításról van szó, amelynek mechanikája példás minőségű. Kis gyakorlással egy kézzel is megoldható a feladat: ha jobbra kitekertük a fedlapot, akkor csak ugyanabba az irányba csukható vissza, Viszont ha ismét kinyitnánk, akkor egy halk kattanással kísérve kinyithatjuk a másik irányba is. Nyitás, zárás közben jól érezhető a mechanikus rásegítés, amihez a gyártáskor az óraiparban használatos technológiát (130 csapágygolyó, fogaskerekek) használtak. Hogy ezt a felhasználó (és az újságíró) is elhiggye, a hátlapon egy kicsi ablakon megtekinthető (itt van a kamera objektívje is), hogy dolgoznak a fogaskerekek a fedlap mozgatásakor. Beszédes adat az is, hogy az Aura készítéséhez 700-nál is több alkatrészt használnak fel, melyek közül 200 csak a nyitásmechanizmusért felel.

 

 

IMG_1669_cikkbe.jpg
 

 

A baloldali gyors gomb programozható

 

A cikk még nem ért véget, a folytatáshoz kattintson>>>

 


 

Oldalt minimálisra szorították a csatlakozókat, gombokat: felül a microUSB, baloldalt a hangerő szabályozó található, illetve mindkét oldalt a hátlap leemelését segítő gomb. A fém billentyűzet kicsit zsúfolt ugyan, de erre szükség volt, hiszen az apró, kerek navigációs gomb négyirányú: mellette Ok, és visszalépő billentyűk, gyorsgombok és híváskezdeményezők csoportosulnak. A menüben egyébként időnként zavaró volt, hogy hol az Ok-t, hol jellemzően a bal oldali gyorsgombot kellett megerősítéshez használni. Ezt rendszeresíthették volna.

 

 

IMG_1677_cikkbe.jpg
 

 

A hátlapot leemelve a fogaskerekekből még több látszik

 

Életre kel a kijelző

 

Ha azok a tények sem lennének elég meggyőzőek, hogy: minden Aurát kézzel, két héten át szerelnek össze, az alkatrészek egy része Svájcból érkezik, felületüket a versenyautók motorjához is használt, különleges bevonattal látják el, és emellett ezek 50-55 Rockwell keménységűek, akkor beszéljünk kicsit a kijelzőről.

 

Aki emlékszik még a V70-re, az tudja, hogy az alapfelépítés nem teljesen új. Igaz, annak idején az a kerek kijelző nem volt igazán az, csak a keret, benne a megjelenítő ugyanúgy téglalapot formázott. Az Aura esetében a világ első, kerek kijelzős mobiljáról beszélünk. Ha ez még nem lenne elég: a kijelző üvege egy 62 karátos zafírkristály lencséből készült, ami a világ egyik legellenállóbb anyaga, vagyis megkarcolni lehetetlen. Kipróbáltuk.

 

 

IMG_1679_cikkbe.jpg
 

 

Körkörös elrendezésű főmenü

 

De ennél is érdekesebb maga a megjelenés, az a hatás, amit egy ilyen panel kivált: olyan, mintha egy rendkívül drága (igaz) óra számlapját nézegetnénk, amin ezúttal nem mutató jár (néha az is), hanem 16 millió színnel, 1,55 col és 480 pixel átmérőn különböző képek és menük jelennek meg. Röviden: a panel egyszerűen zseniális. A forma, minőség, a felbontás. Persze ez nem lenne elég, ha a menürendszer nem idomulna hozzá, ami (részben) meg is valósul.

 

 

IMG_1681_cikkbe.jpg
 

 

 

Összecsukott állapotban csak az időt, töltöttséget és a vételi állapotot mutatja, illetve a beérkezett SMS-t, vagy elmulasztott hívást jelzi ki. Sajnos ez utóbbi kettővel csak akkor tudunk kezdeni valamit, ha ki is nyitjuk. Amint elfordítjuk a felső panelt, a kijelzőn lévő kép magával a panellel együtt elfordul, és rögtön több lehetőséghez jutunk. Elsőre szembetűnik, hogy egyfajta aktív készenléti mód is fogad bennünket, hiszen a navigációs gomb négy irányához szabadon rendelhetünk különböző programokat, menüpontokat.

 

 

img_1678.jpg
 

 

 

A feliratok, ikonok mind igényesek, kidolgozottak, és ami még fontosabbak: magyarítottak. Belépve a főmenübe látható, hogyan használták ki a kerek kijelzőt: a menüpontok körbe helyezkednek el, amint kiválasztjuk valamelyiket, egy tetszetős, bár sajnos elég döcögős animáció után kerül középre. Amint belépünk valamelyik almenübe, a varázs kicsit eltűnik, hiszen innen már nem használják ki a kerek kijelző adta lehetőségeket, hiszen a menüpontok egymás alatt, listaszerűen sorakoznak.

 

A kijelzőre egyébként a menüből több órát is varázsolhatunk, különböző stílusú, színvilágú időmérő közül válogathatunk. Mindegyikük pontosan annyira elegáns és nagyszabású, amennyire az egy ilyen telefonhoz illik.

 

A folytatáshoz kattintson erre a linkre>>>

 


 

Kerek ez a zsemle...

 

Elsőként mi is azt próbáltuk ki, hogy a kerek kijelző mennyire befolyásolja, esetleg hátráltatja a mindennapi használatot. Nos, semmi ilyesmit nem tapasztaltunk: az alkalmazások (naptár, számológép) pont úgy vannak rászabva, hogy használható, persze kitölteni nem tudják a panelt, de ez nem zavaró. Érdekesebb a fényképezés esete - és ez is inkább technológiailag, hiszen a 2 megapixeles kamera nem a csúcsok csúcsa. Amikor fotó módba váltunk, a kijelzőt teljesen kitölti a keresőkép, levágva a ténylegesen befogott területet és csak akkor látjuk meg a végső fotót, miután exponálunk.

 

 

IMG_1682_cikkbe.jpg
 

 

A nyitás-zárás kis idő után egy kézzel is megy

 

Az EDGE és önmagában a kialakítás sem invitál hosszas, komolyabb mobilnetezésre az Aura esetében, ettől mi még azért kipróbáltuk. A behívott weboldalak szépen, gond nélkül megjelennek, de a felület kicsisége, illetve az azon megjelenő pixeles sokasága miatt rendkívül kicsi betűket kell bogarászni. Persze, ez nem is az a készülék, amivel blogolunk, de egy-egy esetben el lehet boldogulni vele.

 

Ama rövid idő alatt, míg használtuk az Aurát, egy másik, fontos tulajdonsága is kiderült: hangminősége rendkívüli. A tulajdonságok közt emlegetett CrystalTalk technológia pont olyasmi, aminek a logóját maximum dísznek helyezik el egy-egy termékre. Az Aura esetében ennek azonban van létjogosultsága, hiszen a beszélgetések hangminősége kiemelkedő, de egyébként a külső hangszóró is mellbevágóan jól szól.

 

Reméljük, nem hattyúdal

 

Ahogy eddig kiderült, tudásában nem nyújt kiemelkedőt az Aura, de kivitelében, a felhasznált anyagok minőségében, „villantási faktorában" nagyon magasra teszi a mércét a luxus telefonok mezőnyében. Hiszen ez a mobil - már csak a félmillió forintos árcédulája miatt is - egyértelműen ez a kategória. Már a csomagolás is erről tanúskodik: lakkozott, fadoboz, bőr bevonatokkal. Kiegészítők terén a bőrtok mellé elvártunk volna egy elegáns Bluetooth-headsetet is azért.

 

 

IMG_1683_cikkbe.jpg
 

 

Összecsukva egészen aprócska - a kijelzőn az órák egyike

 

Amit még fontos hangsúlyozni: szerencsére a fejlesztők nem merültek el a külsőségekben, hanem egy egész jól használható, testre szabható menüt is faragtak az Aura tulajdonosoknak. Amihez remélhetően hamarosan érkezik szoftverfrissítés, mert a mostani időnként bosszantóan lassú.

 

Azt hiszem, kevesen jósoltak volna egy ilyen telefont a Motorolától úgy fél éve, most mégis itt van, hazánkban is megvásárolható. Reméljük, nem a gyártó utolsó nekirugaszkodása volt, hanem ezt majd követi több modell az alsóbb kategóriákban is.

 

Tulajdonságok:

 

  • Hálózat: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, EDGE, GPRS
  • Méret: 96,9 x 47,6 x 18,6 mm
  • Tömeg: 141 g
  • Kijelző: TFT, 16M szín, 480 pixel átmérő, 1,55 col
  • Telefonkönyv:  1000 bejegyzés
  • Híváslista: 30 tárcsázott, 30 fogadott, 30 elmulasztott hívás
  • Memóriabővítés: nincs
  • Belső memória: 2 GB
  • Bluetooth: 2.0 (A2DP)
  • USB: 2.0
  • Üzenetek: SMS, EMS, MMS
  • Böngésző: WAP 2.0/xHTML
  • Kamera: 2 mp, 1600x1200 pixel, fix fókusz, videófelvétel
  • Java MIDP 2.0
  • Zenelejátszó: MP3/WAV/WMA/AAC+
  • Videó: - MPEG-4/3gp player
  • Akkumulátor: Li-Ion 810 mAh
  • Készenléti idő: max. 410 óra
  • Beszélgetési idő: max. 7 óra 20 perc
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.