Kütyüt vennél a gyermeknek? Erre figyelj!



|

Megmutatjuk azokat a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni, ha gyermekednek vennél számítógépet vagy mobil kütyüt - és kitérünk a fontos szoftveres beállításokra is!

Hirdetés

Előbb vagy utóbb (de inkább előbb) eljön az idő, amikor a gyermek saját kütyüket szeretne magának. Abba most nem folynánk bele, hogy mikor ajánlott az első számítógép, az első tablet vagy az első telefon egy gyermek számára - inkább arra koncentrálunk, hogy milyen fontos szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a családfő a gyermek legnagyobb örömére rámondta az áment a vásárlásra.

Kütyüt, de milyet?

Számítógépet - legyen szó notebookról vagy asztali gépről - elsősorban akkor érdemes venni, ha a gyermek már nagyobb, mert ebben az esetben van reális esély arra, hogy a PC tudásának javát ki is fogja a csemete használni. PC-t az iskolai munka segítéséhez is lehet vásárolni, játékhoz viszont nem feltétlen ez a legjobb alternatíva - egy PlayStation vagy egy Xbox szinte biztos, hogy jobb választást jelent, mivel olcsóbb, és könnyebb beüzemelni, használni.

Hirdetés
 

Notebook vagy asztali PC között viszonylag könnyű dönteni: ha van hely a normál gép számára, akkor szinte minden szempontból a jobb választást jelenti. Az asztali gép szinte biztosan olcsóbb, gyorsabb is, mint hordozható párja. Bármilyen monitor, billentyűzet és egér vásárolható hozzá, később pedig egyszerűen bővíthető.

Ezzel szemben a notebook eleve drága, és ha nem szeretnéd beérni a kicsi és többnyire gyenge minőségű kijelzővel, akkor monitort is mindenképp kell hozzá vásárolni. Cserébe egy laptop hordozható, így a gyermek könnyen ki tud vele jönni a saját szobájából, adott esetben pedig akár a barátaihoz is elviheti a gépet. Ami a hardvert illeti, egy Core i5 vagy Ryzen 5 processzorral nagyon nem lehet mellé lőni, arra figyeljünk, hogy a RAM mérete legalább 16 GB legyen, az SSD pedig jó, ha 480 GB-os vagy nagyobb. Asztali gépbe ajánlott még egy 2-4 TB-os merevlemez is, amely sokkal kisebb fajlagos költség mellett nyújt nagyobb kapacitást filmek, játékok, egyebek tárolásához. Az operációs rendszer viszont mindenképp SSD-re kerüljön, mert általános sebességben ég és föld a különbség ahhoz képest, mintha a Windows merevlemezről futna. Az asztali gép achilles sarka jelenleg a dedikált videokártya, ami persze nem kötelező (lehet használni az integrált GPU-t is), de ha a gyermek játszani is szeretne, akkor már középtávon sem lehet a dolgot megúszni. A baj csak az, hogy a VGA-kártyák ára még mindig az egekben vannak… 

Mobilra várva

A mobil kütyük között természetesen a telefon és a tablet is szóba jöhet. A kisebbeknél (10-12 éves kor alatt) inkább a tablet ajánlott, hiszen tartalomfogyasztásra és játékra is jobb, kényelmesebben használható a nagyobb képernyő. A telefont akkor érdemes megfontolni, ha a gyermek egyedül megy táborba, vagy egyedül jön-megy az iskolából, iskolába. Érdemes tudatosítani, hogy a telefont azért kapja, hogy kommunikálni tudjuk vele. Jó döntés lehet egyébként egy tablet mellé valamilyen "buta", hagyományos, nem androidos vagy iOS-es telefont vásárolni - már csak a sokkal hosszabb készenléti idő miatt is, mert a gyerekektől még nem feltétlenül várható el, hogy minden este figyeljenek arra, hogy használják a töltőt.

Hogy konkrétan milyen tabletet vagy telefont vásárolj, az számos dolog függvénye. Indulj ki abból, hogy egy olyan kütyüt vegyél, amivel te is könnyen meg tudnál barátkozni - nyilván a legújabb iPhone túlzás, azonban arra érdemes figyelni, hogy ne egy 30-40 ezer forintos csodával indíts, mert azok inkább bosszúságot, mintsem örömet okoznak majd. Érdemes a család ökoszisztémáját is figyelembe venni, és ahhoz is alkalmazkodni Android vagy iOS szinten. Érdemes a közelmúltban, de maximum egy évvel korábban megjelent készüléket vásárolni, hogy a szoftverfrissítés minél tovább elérhető legyen az adott készülékre.

Bár a gyerekek rendszerint kezdetben nagyon óvják legféltettebb kincsüket, a tapasztalat az, hogy a lelkesedés és az odafigyelés gyorsan alábbhagy, ez pedig a balesetek melegágya. Tabletre és telefonra is éppen ezért szinte kötelező egy védőfóliát vagy védőüveget vásárolni, amelynek 5-10 ezer forintos költsége jóval kevesebb, mint amennyibe egy sérült kijelző cseréje kerül. A MediaMarkt Okospultjában a ClearPlex fóliát bármilyen telefonra és tabletre, sőt akár notebookra is fel tudják helyezni, a Cellect edzett üveg pedig a legnépszerűbb modellekre elérhető.

Hirdetés

Telefon mellé hasznos segítség lehet egy hordozható akkumulátor is; ha egy legalább 10.000 mAh-s kapacitású töltő is van a gyermeknél, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy az okostelefon akár a sok fényképezés miatt lemerül a nap végére, és nem fogod tudni elérni gyermekedet.

Frissítsd a szoftvereket!

Hosszú távon érdemes megtanítani a gyermeket arra, hogy nemcsak a PC/tablet/telefon operációs rendszerét, hanem a telepített szoftvereket is rendszeresen frissíteni kell - kezdetben azonban neked is érdemes erre figyelni, hogy biztosan ne legyen probléma ebből adódóan!

További fontos tudnivalók

Ha Windows rendszerű notebookot vagy PC-t vásárolsz, akkor a Windows rengeteg biztonsági funkcióval rendelkezik; ezek többségét érdemes használni! A jelszavas védelem mellett a vírusirtót, a ransomware elleni védelmet valamint a biztonsági mentés funkciót mindeneképp érdemes aktiválni, vagy ezeket a funkciókat alternatív szoftverrel kiváltani. A MediaMarkt Okospultban dolgozó szakemberek természetesen segítenek minden olyan kütyü esetén a szoftverek frissítésében és a fontos beállításokban, amit az áruházban vásárolsz.

A jelszavas védelem, a vírusirtó és a biztonsági mentés azonban nemcsak notebook, hanem tablet és telefon esetén is fontos; a gyermeknek meg kell tanítani, hogy a mobil rengeteg személyes adatot tartalmaz (fotókat például), amelyeket védeni kell. Érdemes azt is megtanítani, hogy a jelszavakat a legjobb baráttal sem feltétlenül jó ötlet megosztani. Ha a telefon támogatja, akkor ajánlott az ujjlenyomat-olvasót is aktiválni, amely kényelmes átmenetet jelent a biztonság és az egyszerű használhatóság között.

Ha gyermek még kicsi, akkor egy szülői felügyelet szoftvert (Google Family Link, Microsoft Family, stb.) is jó, ha telepítesz. Ezzel nemcsak a kütyü előtt töltött időt korlátozhatod, hanem azt is, hogy a csemete a mely napokon és mely napszakokban használhatja eszközét. A fontos szoftverek (pl. Kréta, Office) esetében beállíthatsz kivételszabályt is, így a házi feladatot akkor is megnézheti majd gyermeked, ha a napi játékidő már lejárt. A szülői felügyelet ezen felül segít az alkalmazások telepítésének ellenőrzésében és abban is, hogy a gyermek nehogy az összes pénzét elköltse értéktelen online pénzre vagy valami hasonló dologra.

A Windows, az Android és az iOS egyaránt támogatja az eszköz megkeresése funkciót, ami szintén nagyon hasznos tud lenni - ha esetleg eltűnik a kütyü, akkor megnézheted, hol volt bekapcsolva utoljára. Ha pedig semmi esély arra, hogy az elhagyott mobil megkerüljön, vészforgatókönyvként távolról törölheted az adatokat, így legalább abban biztos lehetsz, hogy a képek és más adatok nem kerülnek rossz kezekbe. (Arra azonban figyelj, hogy ezek a funkciók csak akkor működnek, ha van internet, tehát adott esetben mobilnetről is gondoskodnod kell!)

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.