Hirdetés

A Samsung megette az 5G-s mobilok piacának felét



|

Bár jó páran azt mondták, 2019 még nem az 5G éve, a koreai gyártó jóval több ilyen mobilt adott el a vártnál. Egyelőre uralják a piacot, de idén sok minden változhat.

Hirdetés

6,7 millió 5G-s telefont értékesített tavaly a Samsung: a dél-koreai gyártó a Galaxy S10 5G-vel nyitotta az évet, hogy aztán a Galaxy Note 10 Plus 5G-vel zárja, és bár ez a darabszám nem túlzottan izmos a mobilpiac egészéhez képest, mégis jelentős eredmény. A világban ugyanis egyelőre kifejezetten kevés olyan helyet találunk, ahol igazán ki lehet használni a legújabb generációs mobilhálózatok előnyeit, ezért az elemzők is csupán marginális eladásokat saccoltak az 5G-s eszközökkel kapcsolatban 2019 elején, becslésüket viszont hivatalos közleménye szerint jócskán felülteljesítette a Samsung. A szeptemberi IFA 2019 idején még csak kétmillió készüléknél tartott, és akkor arra számítottak a szakértők, hogy az év végéig legfeljebb a duplájára tudja majd feltornászni a számot. A vártnál kedvezőbb 6,7 milliós végeredmény egyben azt is jelenti, hogy a Samsung jelenleg az 5G-s mobileszközök piacának 53,9 százalékát birtokolja.

Hirdetés

A 2020-as év viszont minden tekintetben erősebbnek ígérkezik 5G-s téren. Egyrészt a távközlési cégek is mindinkább érdekeltté válnak az 5G-s eszközök terjedésében. Ahogy egyre többen kapcsolják be az 5G bázisállomásaikat, és szép lassan növekszik a lefedettség, a szolgáltatók is mind nagyobb számban rendelnek be 5G-kompatibilis mobilokat. Emellett pedig technológia tekintetében is bővül a kínálat: míg eddig csak néhány ultra-prémium készülék kapta meg a támogatást, a Qualcomm Snapdragon 865 rendszerchip már alapból kezeli a legújabb mobilhálózatokat (bár ehhez egyelőre kell a mobilokban egy külön antenna).

Tehát szép lassan eljön az idő, amikor minden egyes készülék alapból képes lesz az 5G hálózatok kezelésére, szemben a jelenlegi gyakorlattal, miszerint például egy Galaxy S10 és annak 5G-s változata különálló modellként kapható, és emiatt megosztják a piacot. Természetesen ezt helyzetet a versenytársak is kihasználják majd, tehát a most még elég erősen Samsung által uralt 5G-piac is jóval szegmentáltabbá válhat 2020 végére. Főleg, ha az Apple is 5G-képessé teszi az idei iPhone-t, amire mondjuk egyelőre még semmilyen jel nem utal, de majd a bemutatón ez is kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.