Hirdetés

A laptop, aminek a billentyűzete helyén is kijelző van



|

Dupla élvezetet ígér az új, Intel Core Ultra 9 CPU-val hajtott Asus Zenbook Duo notebook, ami a korábbinál jelentősen olcsóbban kínál kompakt méretben óriási asztalfelületet.

Hirdetés

Már 2-3 évvel ezelőtt láthattuk az első, összehajtható kijelzővel szerelt notebookokat több PC-gyártó kínálatában is, amivel azt bizonygatták, hogy a hajtogatható OLED-panelek által kínált, megduplázott kijelzőméreté a jövő, a klasszikus kialakítás pedig lassan a feledés homályába merül. Ez (legalábbis egyelőre) nem következett be, ráadásul az elmúlt időszakban a hajtogatható OLED-panelek sem lettek olcsóbbak. Az Asus azonban nem tett le azon szándékáról, hogy könnyedén hordozható, nagykijelzős laptopot is kínáljon, ezért most más oldalról közelítette meg a problémát: ennek eredménye a CES-en bemutatott új Zenbook Duo, ami az UX8406 jelölést kapta.

Az Asus mérnökeinek ötletét már láthattuk például okostelefonoknál (LG G8X ThinQ DualScreen): itt nem hajlítható OLED-panelt használnak, hanem két, normál OLED-panelt, amelyek saját kávával rendelkeznek. Ez egészen egyszerű megoldás, a Windows asztalfelülete is megduplázódik, ám némi kávával számolnod kell cserébe.

Hirdetés

Az Asus Zenbook Duo esetében persze törekedtek arra, hogy a kijelzők kerete minél vékonyabb legyen, így a két 14"-os, 3K-felbontású, 120 Hz-es, stylus-kompatibilis OLED-panel használata kényelmes és nem zavaró.

A tervezők ennyivel azonban nem elégedtek meg. A természetesen érintésérzékeny paneleket egy klasszikus, fizikai, teljes méretű ErgoSense billentyűzet+touchpad feltéttel is kiegészítették, amelyet mágnesesen tudsz az alsó kijelző fölé illeszteni, ha éppen hagyományos laptopként használnád gépedet. Ezt persze le is veheted innen, és a gép aljába integrált támasztékkal fekvő vagy álló pozícióba is beállíthatod a notebookot, a billentyűzetet pedig külön használhatod a BT-kapcsolatnak köszönhetően. Szerencsére arra is gondoltak a mérnökök, hogy a gép összecsukásakor a két kijelző közé helyezheted a billentyűzet-feltétet, azt nem kell külön szállítanod a géptől. Így mindennel együtt is mindössze 1,35 kg a Zenbook Duo, sőt vastagnak sem mondható, hiszen összecsukva mindössze 14,6 mm.

De nem csupán emiatt érdekes a 2024-es Zenbook Duo. A gépet a legújabb Intel Core Ultra 9 processzor hajtja, így az ígéretek szerint a Windows 12-nél már hardveres AI-gyorsítást élvezhetsz. A csatlakozóknál sem kell nélkülöznöd: 2 darab Thunderbolt 4, normál USB, HDMI is vannak a gép oldalán. A gépet kérheted akár 32 GB RAM-mal és 2 TB-os NVMe SSD-vel is, a 75 Wh-s akkumulátorral pedig 10+ órás használatot ígér a gyártó, ami dupla kijelző mellett egészen jó értéknek tekinthető.

Bár izgalmasnak tűnik, azért azt nem gondoljuk, hogy az Asus Zenbook Duo megreformálja a notebookok világát. Az Asusnak a duplapaneles trükkel sikerült jelentősen barátságosabb árszintre hoznia a nagykijelzős laptopot: a korábbi 2-2,5 millió forintos ár helyett az új modell már 1 millió forint alatt beszerezhető lesz valamikor március magasságában - természetesen magyar szitázású billentyűzettel.

Hogy a valóságban is olyan hasznos-e a duplakijelzős, kompakt notebook, arról hamarosan első kézből számolunk be nektek, amint megérkezik a tesztpéldány szerkesztőségünkbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.