Hirdetés

A Nemzetközi Űrállomás jövőjét is kétségessé tehetik az Oroszországra kivetett szankciók



|

Nincs teljes egyetértés a Roszkozmosz és a NASA között azt illetően, mekkora gondot jelentenek a nemzetközi szankciók a Nemzetközi Űrállomásnak.

Hirdetés

A továbbra is folytatódó orosz-ukrán háború kezdetén bevezetett nemzetközi szankciók felfüggesztéséről, vagy esetleges következményeiről nem sok szó esett a megjelenésük óta, ez alól talán egy kivétel van, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője meglehetősen vehemens kommunikációt folytatott nyugati közszereplőkkel a Twitteren. Dmitrij Rogozinnak a Starlink szolgáltatás is szúrta a szemét, de a leginkább meghökkentő nyilatkozatokat talán a Nemzetközi Űrállomás kapcsán tette.

A rakétaindításait felfüggesztő Roszkozmosz azzal fenyegetett, hogy az ISS működtetésében vállalt részét sem látja el, ami azért lehet probléma, mert a hatalmas szerkezet pályakorrekcióit kizárólag orosz rakétákkal szokták végezni. Ennek kapcsán Rogozin kifejezetten elvetemült szcenáriókat is felvázolt, szerinte a többi űrügynökség és az őket működtető államok lelkén szárad, ha a Nemzetközi Űrállomás a Földre zuhan, potenciálisan komoly károkat okozva.

Hirdetés

Az orosz szakember nemrég ismét kollégáihoz fordult, ezúttal hivatalosabb fórumon, levelet címezve az amerikai, kanadai, és európai partnereinek. Ebben azt írja, hogy az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók célja egyértelmű, és arra irányulnak, hogy

"tönkretegyék Oroszország gazdaságát, a népünket szenvedésre és éhezésre ítéljék, és hogy térdre kényszerítsék az országunkat."

Rogozin szerint ugyan ebben nem fognak sikerrel járni a nyugati államok, ezzel együtt leveleiben azt az álláspontot képviselte, hogy ilyen kapcsolatok mellett nem lehetséges az együttműködés a Roszkozmos, a NASA, az ESA, és a CSA között.

"Ezért úgy hiszem, hogy a normális kapcsolat helyreállítása a Nemzetközi Űrállomáson és más projekteken közösen dolgozó partnerek között csak a szankciók teljes és feltétel nélküli feloldásával lehetséges."

- írta ki Rogozin a Telegramra.

Kollégái viszont úgy tűnik, mereven, de az ellenségességet a lehető legjobban kerülve elutasították az orosz vezető álláspontját.

"Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a kormányok közötti, nemzetközi, az űrre vonatkozó együttműködést, különösen az ISS működtetéséhez kapcsolódó tevékenységek kapcsán Oroszországgal, Kanadával, Európával, és Japánnal. Az Egyesült Államokban hozott új és meglévő export-korlátozó intézkedések továbbra is lehetővé teszik az együttműködést az Egyesült Államok és Oroszország között, hogy biztosítsuk a Nemzetközi Űrállomás biztonságos működését"

- írta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Amennyiben egyébként ez mégsem sikerülne, Elon Musk már fel is ajánlkozott a SpaceX-szel, hogy segítsen a Nemzetközi Űrállomást pályáján tartani. Ez azért is lenne kiemelten fontos a NASA számára, mert az ISS korábban 2024-ig meghosszabbított küldetését az amerikaiak egészen 2030-ig kitolnák, és csak ezt követően vonultatnák vissza az űrállomást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.