Hirdetés

Az OpenAI nem másolta le Scarlett Johansson hangját, másik színésznővel dolgoztak



|

A második, lehet, hogy utolsó körhöz ért a ChatGPT fejlesztője és a színésznő közötti konfliktus.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt az OpenAI letiltotta a népszerű ChatGPT szöveggenerátor "Sky" hangalapú asszisztensét, miután Scarlett Johansson megvádolta a céget a hangja lemásolásával. A híresség ezt az ismerősei és a média által is kiszúrt közeli hasonlóságon túl azzal igyekezett bizonyítani, hogy az OpenAI élén álló Sam Altman korábban kétszer is felkereste, hogy szinkronizálja a chatbotot, és hogy a Sky debütálásakor a CEO egy rövid X-bejegyzést tett közzé, amelyben Johansson "Her" című filmjére (magyarul: A nő) utalt, márpedig ebben a színésznő egy AI-alapú asszisztenst alakított.

Johansson ezért az ügyvédein keresztül elküldött levelekben felszólította Altmant és az OpenAI-t, hogy tárják fel a Sky fejlesztésének részleteit, tisztázva, miként is lett a végső hang oly hasonló az övéhez, miután visszautasította a szinkronizálást. A cég és a vezérigazgató már a korai nyilatkozataikban is azt állították, hogy nem állt szándékukban lemásolni a sztár orgánumát, amit végül egy meg nem nevezett színésznővel vettek fel, most pedig belsős dokumentumok is alátámasztani látszanak ezt.

Hirdetés

A The Washington Posthoz eljutott bizalmas anyagok alapján az OpenAI valóban egy másik színésznőt alkalmazott a szerepre, akit már hónapokkal azelőtt felvettek, hogy Sam Altman kapcsolatba lépett volna Johansonnal. A cég munkatársaival folytatott beszélgetések továbbá arra utalnak, hogy az illetőt nem kérték fel Johansson hangjának leutánzására. Az állás feltételei között ehelyett az szerepelt, hogy a sikeres jelöltnek 25 és 40 év között kell lennie, "meleg, megnyerő és karizmatikus" orgánummal. A The Washington Post érdeklődésére a megbízást elnyerő színésznő ügynöke is megerősítette, hogy az ügyfelének Johanssont és a Her című filmet sem említette meg az OpenAI.

Mindezek tehát arra utalnak, hogy a ChatGPT fejlesztője nem próbálta kerülőúton imitálni a nemet mondó hollywoodi sztár hangját, a The Verge viszont ügyvédekkel konzultálva arra jutott, hogy a szoros hasonlóság miatt Johanssonnak még így is lenne esélye a bíróságon, ha pert indítana a cég ellen. Erre ugyan eddig nem került sor, hiszten a színésznő csak magyarázatot követelt az OpenAI-tól, néhány hónapja viszont már beperelt egy szoftvercéget, amely engedély nélkül használta fel a képmását egy AI-szolgáltatás népszerűsítéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.