Hirdetés

Az OpenAI vezetője szerint az atomenergia lehet a mesterséges intelligencia sikerének kulcsa



|

Több érdekes megjegyzést is tett a Világgazdasági Fórum vendégeként fellépő Sam Altman.

Hirdetés

Január 15. és 19. között zajlott a 2024-es davosi Világgazdasági Fórum, melynek befolyásos résztvevői a mesterséges intelligencia térhódításával is kiemelten foglalkoznak, a rendezvény mögött álló szervezet ugyanis előzetesen a generatív AI-jon alapuló szolgáltatásokat, illetve az azok segítségével fokozódó dezinformációs kampányokat nevezte meg a közeljövő elsődleges veszélyforrásaként.

Nem csoda hát, hogy a rendezvényre az a Sam Altman is meghívót kapott, aki a zajos sikert arató ChatGPT szöveggenerátor mögött álló OpenAI vezérigazgatójaként nagy hatással van az iparág alakulására. A fórumon tartott interjúk során a CEO több érdekességet is mondott, például a nukleáris energiáról.

A Reuters beszámolója alapján a Bloomberg kérdésére válaszolva Altman emlékeztetett rá, hogy a mesterséges intelligenciás szolgáltatásokat hajtó infrastruktúrák óriási energiaigénnyel üzemelnek, ezért szerinte a technológia jövője csak akkor biztosított, ha az emberiség áttörést ér el a klímabarát energiaforrások terén, melyek között ő az olcsó napenergiát és a nukleáris energiát emelete ki.

Hirdetés

A vezérigazgató azt is elárulta, hogy ezért aktívan fektetnek a magfúziós technológiákba, amivel bizonyára magára vonja majd a nukleáris erőművek ellenzőinek kritikáját.

Az OpenAI tehát az atomenergiára szavaz, de nem ez volt a CEO egyetlen figyelemre méltó kijelentése. A Gizmodo összefoglalójából kiderül, hogy Altman szerint a mesterséges intelligencia nem fogja elvenni a munkánkat, mivel az emberek "tovább fogják élni az életüket", és tovább fogják művelni az "emberi dolgaikat". Véleménye szerint mindig találunk új dolgokat, amiket csinálhatunk, azt viszont még a nagy optimizmusban is elismerte, hogy fogalmuk sincs, mit hoz a jövő. Altman szavai mindenesetre ellentmondani látszanak a Nemzetközi Valutaalap előrejelzésének, amely szerint az AI igenis óriási hatással lesz a munkahelyekre.

Altman mindezeken túl arra is kitért, hogy habár a The New York Times éppen pereli őket a lap cikkeinek felhasználása miatt, nekik valójában nincs szükségük a nagy médiacégek szerzői jogvédett tartalmaihoz a generatív modelljeik betanításához, illetve azt a feltételezést is visszautasította, hogy az AI-hajtotta dezinformáció veszélyt jelenthet a 2024-es amerikai elnökválasztásokra nézve.

Magyarán az OpenAI fejese minden elképzelhető kérdésben optimista az AI kapcsán, azt viszont majd a jövő dönti el, hogy megalapozott-e a derűlátása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.