Hirdetés

Egy szoftverhiba miatt az ingyenes Facebook is pénzbe kerül a szegény országokban



|

A felhasználók pedig csak a számlából értesülnek erről.

Hirdetés

A Facebook tavalyi éve részben a kiszivárgott belsős dokumentumai miatti magyarázkodással telt, melyek rámutattak, hogy a vállalat nem tesz eleget a kiskorú felhasználók mentális egészségéért, a gyűlöletbeszéd visszaszorításáért és a politikai manipulációk hatástalanításáért.

Most pedig újabb botrány van kialakulóban az azóta már Meta néven futó cég körül, a The Wall Street Journal birtokába jutott belsős anyagok szerint ugyanis egy szoftveres hiba miatt milliók fizetnek az ingyenesnek ígért Facebookért a fejlődő országokban.

Hirdetés

A probléma a Free Basics néven futó programhoz kapcsolódik. Ezt még 2016-ban indította el a cég, s egy díjmentesen használható, kizárólag szöveges alapszolgáltatást nyújt azokban az országokban, ahol az emberek nehezen tudják megfizetni a méregdrága adatcsomagokat. A Facebook így több felhasználóhoz juthat el, akik extra költségek nélkül férnek hozzá a platform legfontosabb funkcióihoz.

Legalábbis így szól az ígéret, de a WSJ birtokába jutott belsős dokumentumok szerint a Facebook dolgozói már tavaly októberben felhívták rá a figyelmet, hogy egy szoftveres hiba miatt valójában rengeteg ember kénytelen fizetni a szolgáltatás használatáért. A videóknak ugyanis eleve nem szabadna megjelenniük az ingyenes Facebook hírfolyamában, vagy ha mégis, akkor fel kellene ugrania egy értesítésnek, hogy az adott tartalom már adatforgalmat generál. Ezt viszont gyakran elmulasztja az alkalmazás, így a feltételeket nem ismerő emberek mit sem sejtve vetik bele magukat a videózásba. A Facebook számításai szerint az esetek 83%-ában a mozgóképes tartalmak felelősek a váratlan fizetési kötelezettségekért.

A cég kimutatásai alapján a 2021 júliusával záródó évben a szolgáltatók már összesen havi átlag 7,8 millió dollárt számláztak ki a Free Basics-felhasználóknak a program által támogatott országokban, például Pakisztánban, Indonéziában és a Fülöp-Szigeteken. A trend pedig erős növekedést mutatott, mivel az azt megelőző évben még "csak" 1,3 millió dollár extra adatforgalmi díjat fizettek havonta átlagban az érintettek.

A sajtó érdeklődésére a Meta szóvivője közölte, hogy a jelenség felfedezése óta már "nagyrészt orvosolták" az értesítések hibáját, de  továbbra is dolgoznak az ügyön. Ezenkívül a Facebook ingyenes üzemmódját átnevezték "text only"-ra (csak szöveg), az új feliratkozókkal  pedig külön közlik, hogy a videók és egyéb multimédiás tartalmak fogyasztása már fizetési kötelezettséget von maga után.

A Facebook ingyenes szolgáltatását egyébként Indiában rengeteg kritika érte, amiért ellentmond a netsemlegesség elvének, és csak az internet egy kis szeletéhez biztosít hozzáférést. A konfliktus odáig fajult, hogy a kormány végül blokkolta a programot, így az már csak 35 országban érhető el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.