Hirdetés

Elon Musk elmondta, szerinte mikor fogja lepipálni az embert a mesterséges intelligencia



|

A milliárdos azt is felfedte, mikor készül el a Grok chatbot következő generációja.

Hirdetés

A manapság tomboló mesterséges intelligenciás láz nemcsak a Microsoftot és a Google-t fertőzte meg, hanem Elon Muskot is, aki anno alapító tagként vett részt az egész őrületet kiváltó OpenAI elindításában, manapság viszont már pereli a vállalatot, és egy saját céget is gründolt xAI néven, amely az X közösségi oldal fizetős tagjainak szóló Grok chatbottal szállt be a generatív AI körüli versengésbe.

A Tesla és a SpaceX alapítója tehát nem is lehetne érintettebb a témában, éppen ezért érdekes lehet, mit gondol a mesterséges intelligencia fejlődésének várható tempójáról.

Hirdetés

Musk nemrég az X videós platformján, az X Spacesen beszélgetett Nicolai Tangennel, a norvég nemzeti bankhoz tartozó Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával, a világ leggazdagabb embere pedig azt is kifejtette, hogy szerinte mikor jöhet el az AGI, vagyis a kognitív feladatokkal is megbirkózó általános mesterséges intelligencia ideje. Ezt a köznyelvben többnyire gondolkodásra képes AI-ként emlegetik.

A milliárdos úgy fogalmazott, hogy amennyiben az AGI-t a legokosabb embernél is okosabb technológiaként definiáljuk, akkor valószínűleg már jövőre, de legfeljebb két éven belül színre léphet az AI ezen fajtája - számolt be róla a Reuters hírügynökség. Musk a jóslás mellett arra is kitért, hogy a tervek szerint az xAI már májusra elkészül az immáron nyílt forráskódú Grok chatbot második verziójának betanításával, amit eddig a nagy teljesítményű chipek hiánya hátráltatott.

A humoros, szókimondó stílusúnak szánt generatív AI kapcsán a milliárdos elárulta, hogy a Grok 2 trenírozásához nagyjából 20 ezer Nvidia H100-as GPU-ra volt szükség, a Grok következő modellje pedig már 100 ezer ilyen gyorsítót fog igényelni. Musk ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben az energiaellátás is fontos megoldandó kérdés lesz, amivel látszólag egyetért az általa perelt OpenAI élén álló Sam Altmannel. A rivális cégvezető ugyanis korábban arról beszélt, hogy csak atomerőművekkel lesz biztosítható a mesterséges intelligenciát kiszolgáló infrastruktúrákhoz szükséges energia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.