Hirdetés

Eleged van a maszatos érintőképernyőkből? Íme a megoldás!



|

A módszert autókhoz fejlesztették, de a táblagépek és telefonok piacán is komoly versenyelőnyt jelenthet.

Hirdetés

Az autótesztekben gyakran olvasható panasz, hogy a csillogó-villogó új verdák központi érintőképernyője már rövid idő alatt is ocsmány ujjlenyomat-mágnessé változik, ami sokat ront a beltér összképén. Az okostelefonok, táblagépek, de akár az érintőképernyővel ellátott laptopok tulajdonosai között is bizonyára sokakat bosszant ez a jelenség, de a jó hír, hogy mindez hamarosan a múlt ködébe veszhet.

A Gizmodo számolt be ugyanis a General Motors (GM) egyik legújabb szabadalmi kérvényéről, amelynek lényege, hogy képes saját magát megtisztítani a zavaró szennyeződésektől. Mielőtt azonban valaki a Jetson-családba illő robotkarra gondolna, amely bizonyos időközönként letörölgeti a maszatot a képernyő felületéről, ki kell ábrándítanunk, a GM  mérnökei ugyanis egy ennél jóval elegánsabb megoldást eszeltek ki.

Hirdetés

A szabadalmi kérvényből ugyanis egyértelművé válik, hogy a megfejtést egy, a szokásos vörös-zöld-kék (RGB) pixelek mellé beépített negyedik pixel jelenti. Ez a képpont ugyanis az ultraibolya tartományhoz közeli, az emberi szem számára láthatatlan fénysugarakat képes kibocsátani. Ez aktiválja az érintőképernyő átlátszó, úgynevezett fotokatalizátor bevonatát, amely bizonyos hullámhosszú fénysugarakra reagálva kémiai reakciót idéz elő. Ez a reakció a leveg pratartalmát segítségül hívva lebontja a kijelző felületén, a felhasználók ujjáról hátramaradt szerves részecskéket, vagy épp a kezünket borító zsíros-olajos szennyeződéseket. Ennek eredményeként eltűnnek a zavaró foltok a képernyőről.

A GM mérnökei eredetileg olyan bevonatra gondoltak, amelynél a napfény ultraibolya sugarai indították volna be a reakciót, mivel azonban sok autón sötétített üveget használnak, ez a megközelítés nem működött volna. Ezért esett a választásuk az extra pixel beépítésére.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ez a fejlesztés mikor jelenhet meg az utcai autókban, a GM ugyanis egyelőre még nem tette közzé az ezirányú terveit, de nem lennénk meglepve, ha a technológiát a közeljövőben már hordozható digitális eszközök gyártói is elkezdenék alkalmazni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.