Hirdetés

F16-ossal demonstrálták, hogy akár egy légiharccal is elboldogul a mesterséges intelligencia



|

Egy vadászgépet terelgetve bizonyította a rátermettségét a gépi tanuláson alapuló technológia.

Hirdetés

A világpolitikai helyzet kiéleződésével a hadászat kapcsán is előtérbe került a mesterséges intelligencia témája, elég csak a közel-keleti háborúra gondolni, ahol Izrael gyakran vet be AI-alapú megoldásokat a Hamász terrorcsoport elleni műveleteiben, sajnos közel sem mindig sikerrel. Az algoritmusokban rejlő lehetőségekről mindenesetre sokat elárul, hogy a jelek szerint azok idővel akár a vadászpilóták helyét is átvehetik, elkerülve a légi személyzet életének kockáztatását, és persze megspórolva az éveken át tartó kiképzés költségeit is.

Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének pilótaképzője és a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) ugyanis egy nemrég kiadott közleményben tudatták, hogy tavaly szeptemberben sikeresen szimuláltak légi ütközetet egy AI által vezetett, módosított F16-os vadászgép (X-62A VISTA) és egy emberi pilóta között.

Hirdetés

A teszt során a két gép mintegy 600 méterre közelítette meg egymást, miközben óránkénti 1200 km-es sebességgel szelték az eget. A mesterséges intelligencia által terelgetett harci repülő fedélzetén egy ember is ült, aki probléma esetén beavatkozhatott volna, ám erre végül nem volt szükség. A teszt a DARPA Air Combat Evolution (ACE) programjának részét képezte.

Az X-62A-t hajtó algoritmust úgy trenírozták, hogy a valós idejű adatok elemzésével villámgyors döntéseket hozzon, melynek révén hatékonyan reagálhat az emberi ellenfele manővereire, épp úgy, ahogy azt egy valódi pilóta is tenné. Bill Gray, a légierő fő tesztpilótája ugyanakkor az eredmény kapcsán hangsúlyozta, hogy a fejlesztések végcélja nem a légiharcok kivitelezése, hanem ez csak egy leküzdendő akadály volt annak irányába, hogy elkezdhessék az autonóm AI-rendszerek szélesebb körű tesztelését a levegőben.

Ami a folytatást illeti, a X-62A platform továbbra is számos megrendelőt fog szolgálni a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson alapuló technológiák kifejlesztésében és tesztelésében, melynek eredményei később valódi hadászati eszközökben is visszaköszönhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.