Hirdetés

Ha nem hiszed, hogy egyre inkább online éljük az életünket, akkor ezek a statisztikák kijózanító pofont adnak



|

Tudod, mennyi kérdést intézünk percenként a ChatGPT-hez? És hogy tartalmat streamelünk? Egy éves kutatás megadja a pontos választ.

Hirdetés

Bő két hét múlva durrantjuk a szilveszteri pezsgőket, ami az online világban azt jelenti, hogy szabályosan záporoznak a különböző évösszefoglalók, legyen szó a kedvenc zenestreaming-platformjainkról, a mobilos alkalmazásboltokról vagy a közösségi oldalakról.

Aki azonban igazán átfogó képet szeretne kapni, annak az üzleti eszközökre és adatvizualizációra szakosodott Domo jelentését érdemes elolvasnia, amely 2013 óta minden évben összegzi nekünk, hogy mennyire volt aktív az emberiség a globális interneten.

A Data Never Sleeps Report 2023-as kiadása nemrég vált elérhetővé, és idén is lenyűgöző (vagyis bizonyos értelemben akár aggasztó) számokkal szolgál a felhasználói szokásainkat illetően. A Domo szerint a Föld internetes lakossága, vagyis az online térben is tevékeny emberek száma már 5,2 milliárd főre rúg, s ezzel a teljes populáció 64,6%-a használja a világhálót. 2013-ban, az első jelentés idején még csak 2,1 milliárd volt ez a szám.

Hirdetés

A beszámoló ennek kapcsán a Statista előrejelzését is idézi, amely szerint 2023-ban már világszinten 120 zetabájtnyi adatforgalmat generálunk, ami 120 x 1.073.741.824 terabájtnak felel meg. A jelentés oroszlánrészét azonban egy tételes kimutatás teszi ki arról, hogy egyetlen perc alatt hány műveletet végzünk a weben keresztül, különféle kategóriákra bontva. Ezek közül válogattunk ki néhány érdekes tételt.

A Data Never Sleeps Report kimutatása alapján tehát egy nap egyetlen percében átlagosan:

  • 241 millió e-mailt küldünk
  • 6,3 millió keresést végzünk a Google-ben
  • 4 millió bejegyzést kedvelünk a Facebookon
  • 6,944 kérdést intézünk a ChatGPT-hez
  • 43 évnyi tartalmat streamelünk, amiből a Twitch 48 ezer órát tesz ki
  • Fejenként 102 megabájt adatforgalmat bonyolítunk
  • 6060 életrajzot küldünk el a LinkedIn-en
  • A kiberbűnözők 30 túlterheléses támadást indítanak

Ahogy a lista is mutatja, az emberek bizony szorgosan pörgetik az internetes szolgáltatásokat, amelyekben teljesen új szereplő a ChatGPT szöveggenerátor, de nem lennénk meglepve, ha a jövő évi összefoglalóban még nagyobb súllyal lenne jelen a mesterséges intelligencia. A Data Never Sleeps Report 11.0 adatai az alábbi ábrán részletesen is böngészhetők.

Te mennyi időt töltesz naponta az interneten?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.