Hirdetés

Három régi alkalmazást is elvesz a Windows 11 nagy frissítése



|

Már korábban is lehetett tudni, hogy közeleg a vég az appok számára, most pedig az is hivatalos, hogy milyen formában kerül sor a temetésükre.

Hirdetés

A 2021-es rajtja óta a legnagyobb átalakulás előtt áll a Windows 11, hiszen az operációs rendszer várhatóan idén ősszel (jó eséllyel szeptember-október környékén) befutó 24H2-es csomagja mélyen integrált mesterséges intelligenciás szolgáltatásokkal dobja fel a platform repertoárját, legalábbis azokon a számítógépeken, amelyek neurális feldolgozóegység birtokában képesek lesznek megbirkózni velük.

A fordulópontot jelentő csomag mindazonáltal nemcsak új dolgokat hoz majd, hanem töröl néhány régi alkalmazást is, amelyek közül az egyik sokaknak hiányozhat.

Hirdetés

A Microsoft még tavaly hívta fel rá a figyelmet, hogy eltünteti a Windowsból a Cortana és a WordPad alkalmazásokat. Az előbbiért valószínűleg senki nem ontott könnyeket, hiszen sosem volt igazán népszerű, most pedig az AI át is veszi a feladatait, az utóbbi viszont 1995 óta az operációs rendszer része, sokoldalú ingyenes alternatívát kínálva a csupán fizetős formában elérhető Word helyett.

Az utóbbi hónapok során a Windows Insider programban akadtak is olyan tesztkiadások, amelyekben már nem voltak ott a halálra ítélt appok, most viszont a Bleeping Computer beszámolója alapján a Windows Insider program csapata arra hívta fel a figyelmet, hogy a 24H2-es frissítés telepítésével mindkettő végleg eltűnik, a Tippek alkalmazással együtt, aminek szintén tavaly jelentették be a nyugdíjazását.

A csomag landolásáig ugyan még van pár hónap, de aki nem ragaszkodik a WordPadhez, az akár előre is szaladhat, és már most telepítheti a 24H2-es update előnézeti verzióját, amihez ebben a cikkünkben nyújtottunk segítséget. Aki pedig a későbbiek során is kéznél tartana egy ingyenes szövegszerkesztőt, annak olyan megoldásokat tudunk ajánlani, mint a nyílt forráskódú LibreOffice és az Apache OpenOffice, de az online szolgáltatások kedvelői akár a Google Docs vagy az Apple Pages böngészős verziója mellett is lehorgonyozhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.