Hirdetés

Hiába jönnek az alternatív alkalmazásboltok az iOS-re, az iPad hoppon marad



|

Az Apple figyelmeztetett, hogy nem köszönt be mindenhol az EU által kiharcolt szabadság.

Hirdetés

A hét egyik nagy híre volt, hogy az Apple nyilvánosságra hozta azokat a változtatásokat, amelyeket az Európai Unió által elfogadott digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) miatt kénytelen meglépni a cég. Az új regula értelmében az Apple és más, kapuőrként besorolt technológiai nagyvállalatok kötelesek egyenlőbb versenyfeltételeket és nagyobb átláthatóságot biztosítani a hozzájuk tartozó digitális platformokon.

Tim Cookék számára ez többek között azt jelenti, hogy fel kellett adniuk az iOS zártságát, és az Androidhoz hasonlóan alternatív alkalmazásboltokat is engedélyezni az iPhone-ok operációs rendszerében. Mivel a táblagépeket hajtó iPadOS nagyrészt megegyezik a mobilos változattal, sokan azt gondolták, hogy a változtatás az almás táblagépekre is érvényes, ám a cupertinóiak nem így járnak el.

Hirdetés

A 9to5Mac beszámolója alapján ugyanis a cég közben tisztázta, hogy az App Store riválisai csupán az iPhone-on kapnak teret, mivel a DMA csak az iOS-t azonosította kapuőr platformként. A 2010-ben debütált iPad ugyan évekig ezt futtatta, ám az Apple 2019 óta iPadOS néven önálló operációs rendszerként kezeli a táblagépes verziót, s habár a két platform között rengeteg a hasonlóság, a jelek szerint az Európai Unió illetékesei is elfogadták a megkülönböztetést. Ennek értelmében pedig az iPad tulajdonosainak nem csak a konkurens alkalmazásboltokról kell lemondaniuk:

  • Az iPaden nem válik lehetővé, hogy a konkurens böngészők a saját technológiájukra cseréljék a Safarit hajtó WebKitet. Magyarán a táblagépes közönség továbbra is csak a gyári böngésző enyhén módosított verzióit kapja valódi alternatívák helyett.
  • Ehhez igazodva a iPadOS-es Safariba sem jön az a felugró ablak, ami az iOS-ben könnyíti meg az alapértelmezett böngésző átállítását.
  • Az iPadOS továbbra sem fogja támogatni a harmadik felektől származó NFC-fizetési és pénztárca alkalmazások alapértelmezettként való beállítását.

A digitális piacokról szóló jogszabály ugyanakkor magát az App Store-t közvetlenül is szabályozza, s mivel az iPhone és az iPad osztoznak ezen, a táblagép sem marad ki az alkalmazásboltot érintő fontos szabálymódosításokból. Ezek értelmében a fejlesztők a tableteken is elérhetővé tehetnek alternatív fizetési megoldásokat a vásárláskor, melyek használata esetén alacsonyabb jutalék terheli őket, így az eladók döntésével akár az appok és az alkalmazáson belüli vásárlások ára is csökkenhet. Az Apple továbbá köteles beengedni a játékstreaming-appokat is a kínálatba, míg eddig arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy külön alkalmazásként listázzanak minden egyes streamelhető játékot.

A változtatások az iOS 17.4-gyel és iPadOS 17.4-gyel lépnek életbe, ami ugyan még béta státuszban vannak, de az Apple-nek legkésőbb március 6-ig elérhetővé kell tennie őket, mivel ekkor jár le a DMA-hoz való igazodásra biztosított EU-s türelmi idő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.