Hirdetés

Honor 200 Pro teszt – az egész világ egy műterem



|

A Honor is szövetkezett egy patinás fotós céggel, hogy mobiloddal egyetlen pöccintésre egyedi és profi képeket lőhess. A Honor 200 család főleg ebben mutat újat, de azért mobilként sem utolsó.

Hirdetés

Könnyen átlátható a Honor termékkínálata: az X-jelzésű belépőszint felett, egészen a középkategória tetejéig a számozott modelleket találod, a topligában pedig a Magic szériát (kivéve a Lite modellt, az alsóbb szegmensben próbál szerencsét) indítja a Huawei-ből immáron lassan 4 éve kivált cég. A számozott mobilok azon készülékek, amelyeket egy-egy számmal jelöl a cég: ilyen volt anno a Honor 50, amit követett a 70-es, majd tavaly a 90-es és ezúttal a 200-as. Az ugrások kissé rendszertelennek tűnnek, aminek egyik fő oka, hogy nem mindegyik család jutott el Európába, néhányat a cég kizárólag a kínai piacon értékesített. Az idei széria nagy ugrás a számozásban, de nem is emiatt érdekes, hanem azért, mert ez az első alkalom, hogy az új család mindegyik tagja kapható lesz Magyarországon is.

A Honor 200 Lite már korábban megérkezett a hazai szaküzletekbe és a szolgáltatókhoz, tesztünket itt olvashatod. A Honor 200 és 200 Pro modellektől komoly sikereket vár a cég, amihez a háttér adott: vonzó előrendelői akció (erről a cikk végén olvashatsz), sok újdonság, reklámkampány, továbbá teljes elérhetőség szolgáltatóknál és a szaküzletekben is. Tesztünkben a Honor 200 Pro tudását vizsgáltuk meg közelebbről, de a Honor 200-as modellre is kitérünk.

Hirdetés

Ovális kamerasziget, ismerős dizájn

Ha a Honor 200 Lite-ot nem számítjuk, akkor a Honor 200 Prót az egy évvel ezelőtt érkezett Honor 90-hez kell viszonyítani, ami nagy kontraszt: az új készülék tulajdonképpen minden porcikáját tekintve sokkal jobb. A konkuranciához mérve már nehezebb a 200 Pro helyzete, de egyáltalában nem reménytelen. Hogy egyedi, hangzatos extrával is csábíthasson vásárlókat az új mobil, egy fotós céget is bevont a fejlesztésbe a Honor, mégpedig a közel 100 éves párizsi Harcourt stúdiót, amely portréképeivel szerzett hírnevet.

A Honor 200 és 200 Pro külsőre teljesen egyforma készülékek, belül viszont komoly különbségek vannak. A Honor 200 Pro megtartotta az elődök kecses, vékony dizájnját, a műanyag oldalkeretre ráhajlik a kijelző, nincsenek határozott élek és sarkok, elől és hátul pedig üveg borítás biztosítja a prémium érzetet. Az üveg típusáról nincsen információnk, de a cég megtartotta jó szokását, és a kijelzőre egy extra fóliát is felhelyezett gyárilag.

A Honor 200 Prót a kapszulaformájú szelfikivágásról és a viszonylag nagy méretű, a hátlapból 1,5-2 mm-re kiemelkedő kameraszigetről lehet könnyen felismerni. A mobil oldalán extra kapcsolót, vagy érzékelőt nem találsz, az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került, jack és mSD kártyahely nincsen, mindössze az infraport számít különlegesnek (bár ez a legtöbb Honor mobilon ott van). Az ujjlenyomat-olvasó a megszokott pontosságot és gyorsaságot hozz ezúttal is, nekünk mindössze az volt kényelmetlen, hogy kissé túlzottan alulra került. Amúgy a mobil arcfelismerésre is képes, sőt, a maszkos arcfelismerésre is felkészítették, ám a kapszulakivágásban a szelfikamera melletti szenzor nem ToF (3D)-s szenzor, hanem egy szimpla mélységérzékelő.

A fotózás mellett a teljesítményre és a dizájnra is odafigyeltek a Honor mérnökei
A fotózás mellett a teljesítményre és a dizájnra is odafigyeltek a Honor mérnökei

Megnyugtató a tény, hogy a Honor 200 Pro tervezésekor már a por- és vízállóságra is gondoltak, így a mobil IP65-ös besorolást kapott. A 199 grammos, 8,2 mm vastag mobil természetesen teljes 5G-támogatással érkezik, emellett az eSIM-kezelés is adott, vagy akár a fizikai dualSIM is elérhető.

Erős(ebb) belső

Átlagos méretű és képarányú, 6,78"-os OLED-kijelző került a Honor 200 Próba, ami 1224×2700 pixel felbontású, HDR-t támogat és 120 Hz-es frissítésre képes. A Honor szemkímélő technológiái mellett a fényerő is figyelemre méltó: akár 4000 nites csúcsfényerőre is képes a vékonykávás kijelző, ráadásul direkt a kijelzőre tűző napsütésben is látható a képernyő - kipróbáltuk és ez így is van. A vékony kávák ellenére a felső részen elfért a fülhangszóró, amivel kihangosítva sztereó hangzásra is képes a Honor 200 Pro. A hangereje valamivel az átlag felett van, a magasak jól hallhatók, de a hangzás kissé vékony, ami a készülék vékonyságát tekintve nem is meglepő. Érdekesség, hogy amikor teljesen feltekered a hangerőt, a menüben nem 100, hanem 200%-ként jelenik meg. Jó hír, hogy még ezen a beállításon sem torzított a mobil.

Nem kiemelkedő a hangzás, de nem is torzít és természetesen sztereó
Nem kiemelkedő a hangzás, de nem is torzít és természetesen sztereó

Sokat erősödött a 2024-es számozott Honor mobil, ugyanis a legújabb, 4 nm-es Snapdragon 8s Gen 3 központi egység hajtja. Nagyon fontos a chip nevében az "s" betű, ez ugyanis egy, a normál SD8G3-nál gyengébb SoC, ami leginkább a számításigényes feladatoknál érezhető, de azért az átlagsebesség még így is inkább a közép-felsőkategóriába tartozik.

A Snapdragon chiphez a Pro modellben 12 GB RAM és 512 GB tárhely kapcsolódik, ami ebben a kategóriában tökéletes, hazánkban is ebben a konfigurációban érhető el. A Honor 200-as modell ezzel szemben 12/256 GB-os és 12/512 GB-os változatban is megtalálható a kereskedőknél és szolgáltatóknál. A kettő között 20 ezer forint különbség van - ha hosszabb távra tervezel új mobiloddal (és miért ne tennéd ezt?), akkor mi a nagyobb tárhelyes változatot javasoljuk. A hálózatos részen teljes 5G-támogatást élvezhetsz, emellett Wi-Fi 6, BT 5.3 AptX HD-vel, teljes GPS, NFC mind elérhető.

3 Android főverzió-frissítés, 4 év biztonsági javítás - ez ma már elvárás egy ebben az árkategóriában
3 Android főverzió-frissítés, 4 év biztonsági javítás - ez ma már elvárás egy ebben az árkategóriában

Az új Honor mobilok is megkapták a szilícium-karbid akkumulátort, abból is 5200 mAh-sat, amelyet a Pro esetében nem csupán 100 wattos, kábeles gyorstöltéssel, hanem 66 wattos vezeték nélküli gyorstöltéssel is telepumpálhatsz. Ez nagyon jó érték, az egyetlen gond, hogy a töltőfej nem került bele a dobozba, így ezt utólagosan neked kell beszerezned.

AI-jal fűszerezett szoftver

A Honor 200-as modellek a legújabb Android 14-gyel és MagicOS 8.0-ával érkeznek. Ezek a már jól ismert funkciókat hozzák, azonban a 8-as kezelőfelület a felső kapszulakivágást is nagyon szépen kezeli a Honor 200 Pro esetében. A testre szabási lehetőségek meggyőzők, szépen át tudod alakítani a lezáró képernyőt, a widgeteket, a menüket stb. A lefelé pöccintésnél megjelenő Honor keresőt is ki tudod kapcsolni, ha nem szeretnéd használni, hanem rögtön az értesítési panelre szeretnél ilyenkor ugrani.

Könnyen megkedvelhető a MagicOS 8.0, de az energiatakarékos módja még mindig túl agresszív néhány appal
Könnyen megkedvelhető a MagicOS 8.0, de az energiatakarékos módja még mindig túl agresszív néhány appal

A MagicOS 8.0-ával a mesterséges intelligenciát is bevezette a Honor a mobiljaira. Ez a Magic Portált, MI-javaslatokat, valamint a Varázslatos szöveget jelenti. Utóbbi bármely képernyőképről képes kimeneteni a szöveget. A kép- és videórögzítésnél is rengeteg AI-rutinnal találkozhatsz, amelyek közül a legújabb és ezúttal a legfontosabb a Harcourt portrémód.

A gyártó az új készülékek bemutatásakor a szoftveres támogatást is pontosan meghatározta: eszerint 3 teljes Android főverzió-frissítést kap minden Honor 200/200 Pro tulaj, valamint 4 évig a biztonsági javítások is megérkeznek a mobilokra.

Portréra fel!

A Honor 200 és 200 Pro nagy újdonsága a párizsi Harcourt stúdióval közösen kifejlesztett portrémód. Ehhez megfelelő hardver is szükséges, ezért az 50 MP-es főkamerát egy, az egyben emelték át a Magic6 Pro modellből, ami a Super Dynamic H9000 elnevezésű szenzort használja, és a 6 Próban már bizonyította kiválóságát. Emellett egy szintén 50 MP-es telefotó került a hátlapra, amely szintén optikai képstabilizálást kapott és 2,5×-es zoomra képes. A harmadik kamera szerényebb, egy 12 MP-es ultraszélesvásznú egység, ami OiS-t nem kapott ugyan, de autofókuszt igen, és makrófotózásra is bevethető. Az előlapi kivágásban a mélységérzékelő mellett (ez amúgy 2 MP-es) egy szintén 50 MP-es szenzor végzi a dolgát.

Meglehetősen nagy a kamerasziget, viszont nem minden színben lesz elérhető itthon a telefon
Meglehetősen nagy a kamerasziget, viszont nem minden színben lesz elérhető itthon a telefon

Az SoC képes a 8K-s videók rögzítésére is, ám a Honor 4K@60 fps-ben limitálta ezt, ami azért nem olyan nagy érvágás, pláne úgy, hogy a fontosabb dolgok, mint az AI-videó és a HDR elérhetők ezekben a készülékekben. A videókhoz tartozik EIS, vagyis elektronikus képstabilizálás, de a cég állítása szerint olyan technológiát dolgoztak ki, hogy még az OiS is besegít a remegésmentes videózásba.

Nappali fényviszonyok mellett a Honor 200 Pro hozza azt, amit a felsőkategóriás mobilok: szép, éles, színhelyes képek jó dinamikával, nagy kontraszttal és részletességgel. Ami jó hír, hogy nem használhatatlanok az ultraszéles látószögűvel készült képek sem, sőt, a színek itt is a helyükön vannak. Gyengébb fények mellett, illetve este az AI nagyon sokat segít, de a főszenzor itt is jól végzi a dolgát. A képek továbbra is részletgazdagok, a zaj minimális, a színek a helyükön vannak.

A portréfotózáshoz hasznos tippeket is kapsz szöveggel, képekkel és néhol videóval is
A portréfotózáshoz hasznos tippeket is kapsz szöveggel, képekkel és néhol videóval is

A fotózásnál 0,6x, 1x, 2x és 2,5x-es zoom-értékek közül választhatsz. A 2x és 2,5x nem túl szerencsés, mert alig van köztük különbség, de persze előbbi digitális nagyítása a főszenzorral készült képnek, a 2,5x-es érték viszont a telefotó kamera natív értéke. Érdemes utóbbit használni, de a 2x minőségével sincsenek nagy gondok. Ami ideális lett volna, az a nagyobb zoom-érték, például 3,5-5x-ös.

A nagy durranás a Harcourt portrémód, ahol élénk, színes és klasszikus módok közül tudsz választani. Utóbbi a Harcourt híres fekete-fehér változata, és ugyan apró, de kellemes figyelmesség, hogy ha erre váltasz, a fenti Harcourt logó is színesből fehérre vált. Hasznos extra, hogy a portrémódra váltva ötféle tanácsot is ad a kamera app, sőt, van, amit nem csupán szöveggel és képpel, hanem egyenesen videóval is illusztrál. Mindegyik tippnek az a célja, hogy még profibb portrét tudj készíteni. Éles bevetésen tényleg nagyon jó portrékat készít a Honor 200 Pro: éles, kontrasztos, jó dinamikájú fotókat tudsz lőni, sőt, a bokeh effekthez pontosan találja el az éleket és választja el a hátteret a modelltől. Ami viszont nem igazán tetszett, hogy a beméréshez és a tényleges fotó elkészítéséhez a megszokottnál egy ütemmel (kb. 1 másodperccel) több ideig gondolkozik a telefon, így gyakran fordult elő, hogy mire a kép elkészült, a fotóalany bemozdult, a fotó pedig nem sikerült.

Nagy akku, gyorstöltés és vezeték nélküli villámtöltés is van a 200 Prónál
Nagy akku, gyorstöltés és vezeték nélküli villámtöltés is van a 200 Prónál

Középen, jó esélyekkel rajtol

A Honor 200-as család startja nem indult csodásan: a 200 Lite egészen magas áron harmatos teljesítményt nyújt, nem voltunk elragadtatva a készüléktől. Ugyanakkor a szolgáltatóknál az árképzés egészen máshogy alakul, így elegáns, belépőszintű mobilként jó választás lehet megfelelően nyomott áron. A Honor 200 és 200 Pro teljesen más tészta, itt jelentősen magasabb áron sokkal jobb készülékeket kapunk.

Tesztünkön a Honor 200 Prót egy erős, elegáns, jó mobilként ismertük meg, amit nem nehéz megkedvelni. Az SoC ugyan határozottan elmarad a teljes értékű Snapdragon 8 Gen 3-tól, de azért nem is harmatgyenge, a hűtést pedig jól megoldott a Honor, durva throttlingot nem tapasztaltunk, melegedést pedig egyáltalán nem. Az üzemidő csodás, a gyorstöltés és a vezeték nélküli opció úgyszintén, viszont a töltőfej jól mutatott volna a dobozban. A Honor 200 Pro kijelzője nagyon jó, az egyik legjobb OLED, már-már az LTPO-panelek szintjét is eléri.

A szoftver naprakész, a MagicOS 8-nak sok jó tulajdonsága van, de azért egy-két helyen még ráférne a fejlesztés. Például sajnos itt is belefutottunk abba a gondba, hogy hiába jelöltünk meg több appot is az akkukíméléstől védettnek, vagyis engedélyeztük, hogy 0-24-ben fusson a háttérben is, 1-2 nap után a mobil fogja magát, és erőszakkal lekapcsolta ezeket az appokat (például a hírolvasó appok, Kréta stb.). Ez azt jelenti, hogy az értesítések sem érkeztek meg egészen addig, amíg manuálisan el nem indítottuk ismét az alkalmazást. Reméljük, ezt a cég egy frissítéssel orvosolja majd. És ha már jövőállóság: a Honor 200-as mobilokhoz 3 év Android főverzió-frissítést és 4 év biztonsági javítást ígérnek, ami megfelel a konkurencia által ajánlottnak.

Éles képek, jó színek, kiváló kontraszt - a főkamera nagyszerű
Éles képek, jó színek, kiváló kontraszt - a főkamera nagyszerű

A Honor 200 Pro a maga 300 ezer forintos árával nem vág alá a konkurenciának fájdalmasan, vagyis néhány alternatívával találkozhatsz, amikor új mobil után keresgélsz. Például a teszt során már többször is említett Honor 200-zal, ami 12/256 GB-os kiépítésben 60 ezer forinttal olcsóbb. Cserébe viszont jelentősen gyengébb a chipkészlet, kisebb a tárhely, szerényebb a főkamera szenzora, a kijelző sem ugyanaz a top minőség (de azért nem is rossz), továbbá a vezeték nélküli töltésről is le kell mondanod. A Motorola Edge 50 Ultrát is említhetjük, ami több paraméterében is hasonlít a Honor 200 Próra, viszont jelentősen drágább nála. A Xiaomi 14-et is érdemes megnézned: kisebb, de topkategóriás kijelző, erősebb SoC és modern dizájn jó szoftverrel párosítva. Ha Samsung mobilt szeretnél, a Galaxy S24-et megszerezheted egy kicsivel drágábban, illetve valamivel a Honor 200 Pro felett ott találod a Google Pixel 8 Prót is. Látszik tehát, hogy van kihívója a Honor 200 Prónak (különösen a Motorola és a Xiaomi részéről), ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy reménytelen eset, sőt! Jól sikerült az idei számozott Honor csúcspéldánya, ami nem szimplán "csak egy jó mobil", hanem egyedi extrája is van, ami fotózásnál kapóra jön.

Ha az ár miatt még mindig nem lennél biztos a dolgodban, érdemes a bevezető akciók egyikére lecsapnod. A Honor 200 zöld és fekete, a 200 Pro pedig fehér és fekete színben érhető el július elsejétől. Június 30-áig előrendelve a 299 990 forintos Pro modell mellé kapsz egy villámtöltőt és egy Honor Pad 8 tabletet, és ugyanez igaz a Honor 200-as alapmodellekre is. Amennyiben szolgáltatónál vásárolsz, ez az ajánlat nem érhető el, viszont augusztus 31-éig minden Honor 200 és 200 Pro vásárló kap a mobilja mellé egy Honor Pad 8 tabletet is, ami ugyan belépő modell, de elég vonzó ajánlat.

Honor 200 Pro

Ár: 299 990 Ft
Tesztünkön a Honor 200 Prót egy erős, elegáns, jó mobilként ismertük meg, amit nem nehéz megkedvelni.
 • Snapdragon 8s Gen 3 SoC
 • 6,78", FHD+, OLED, 120 Hz, 4000 nit
 • 12/512 GB RAM/tárhely
 • 50+50+12/50 MP hát-/előlapi kamerák
 • Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
 • Android 14, MagicOS 8.0
 • 163,3×75,2×8,2 mm, 199 g
 • 5200 mAh akkumulátor, 100 W gyorstöltés, 66 W Qi-töltés
 • IP65
 • 1 261 392 pont AnTuTu
 • 1402/4264 pont GeekBench 6
 • 17 125 pont PCMark8 W3.0
 • 3049/5108 pont 3DMark Wild Life Extreme/Solar Bay
 • 736 perc üzemidő (PCM)
PRO
 • kiváló kijelző
 • elegáns dizájn
 • jó SoC-RAM-tárhely trió
 • villámtöltés
 • jó kamerák
Kontra
 • néhány fotós szolgáltatásra még ráfér a szoftverfrissítés
 • túl agresszív MagicOS 8.0 energiatakarékosság
 • a dobozban nincsen töltőfej és tok sem
 • műanyag keret
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8857
  [topic] => 1
  [group] => 19
  [gameinfo_name] => Honor 200 Pro
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 369
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2024-06-14 14:35:42
  [gameinfo_webpage] => https://www.honor.com/hu/phones/honor-200-pro/
  [gameinfo_tags] => honor 200 pro, mobil, okostelefon, android, harcourt, teszt
  [gameinfo_url] => honor-200-pro
  [gameinfo_pro] => kiváló kijelző
elegáns dizájn
jó SoC-RAM-tárhely trió
villámtöltés
jó kamerák
  [gameinfo_kontra] => néhány fotós szolgáltatásra még ráfér a szoftverfrissítés
túl agresszív MagicOS 8.0 energiatakarékosság
a dobozban nincsen töltőfej és tok sem
műanyag keret
  [gameinfo_data] => Snapdragon 8s Gen 3 SoC
6,78", FHD+, OLED, 120 Hz, 4000 nit
12/512 GB RAM/tárhely
50+50+12/50 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
Android 14, MagicOS 8.0
163,3×75,2×8,2 mm, 199 g
5200 mAh akkumulátor, 100 W gyorstöltés, 66 W Qi-töltés
IP65
1 261 392 pont AnTuTu
1402/4264 pont GeekBench 6
17 125 pont PCMark8 W3.0
3049/5108 pont 3DMark Wild Life Extreme/Solar Bay
736 perc üzemidő (PCM)
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 299 990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Tesztünkön a Honor 200 Prót egy erős, elegáns, jó mobilként ismertük meg, amit nem nehéz megkedvelni.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 369
      [manufacturer_name] => Honor
      [manufacturer_url] => 
      [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
      [link] => /gyarto/
    )

  [link] => /termekinfo/honor-200-pro-8857.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => kiváló kijelző
      [1] => elegáns dizájn
      [2] => jó SoC-RAM-tárhely trió
      [3] => villámtöltés
      [4] => jó kamerák
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => néhány fotós szolgáltatásra még ráfér a szoftverfrissítés
      [1] => túl agresszív MagicOS 8.0 energiatakarékosság
      [2] => a dobozban nincsen töltőfej és tok sem
      [3] => műanyag keret
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  8

 • Anyagminőség:

  7

 • Extra funkciók:

  8

 • Kijelző:

  9

 • Szoftver:

  8

 • Akkumulátor:

  9

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.