Hirdetés

Ilyen hangjuk lehet a fekete lyukaknak



|

Két fekete lyuk is "megszólal" a NASA nemrég kiadott felvételein.

Hirdetés

A szó szerint mindent elnyelő fekete lyukak kétségtelenül az emberiség által valaha feltárt legérdekesebb jelenségek közé tartoznak, így nem csoda, hogy a szélesebb közönség részéről is élénk érdeklődés kíséri a velük kapcsolatos kutatásokat.

Nemrég egy 360 fokos VR-videón csodálhattuk meg, hogy milyen lenne belezuhanni a fényt is rabul ejtő mélységbe, most pedig a NASA jóvoltából már a fekete lyukak hangjáról is lehet némi fogalmunk. Az alábbi videóban a Messier 87-galaxis középpontjában található fekete lyuk és a Perseus csillagképben felfedezett objektum hangját hallgathatjuk meg. A legtöbben valószínűleg az előbbit ismerik, mivel ez az egyetlen fekete lyuk, amiről fénykép is készült, még 2019-ben, az Event Horizon rádióteleszkóp-hálózat segítségével.

Hirdetés

Íme a videó:

A hang elkészítéséhez a NASA nem az Event Horizon, hanem más teleszkópok, például a Chandra, a Hubble és a chilei Atacama adatait használta, amelyek szélesebb skálán érzékelik az objektumot. Ezen információk kombinálásával a fekete lyuk a röntgen, a látható fény és a rádióhullámok hullámhosszán tárul fel, a különböző hullámhosszokat pedig alacsony, közepes és magas hangokra fordították le. Ezt a felvételhez készített képanyag is megmutatja, a legvilágosabb pontok a hangsáv leghangosabb részét jelölik.

Ami pedig a Perseus csillagképp mélyebb hangon "megszólaló" fekete lyukát illeti, ennél az objektum körüli gázon át érzékelhető lökéshullámokat sikerült hangokká alakítani. Ahhoz viszont, hogy az emberi fül is élvezhesse az eredményt, 144 és 288 kvadrilliószoros (1024) hangosításra volt szükség.

A hanganyagok külön-külön is megtalálhatók a Chandra űrtávcső weboldalán, amely részletesebben is leírja az elkészítésük folyamatát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.