Hirdetés

Broadcom-Qualcomm: az Intel mindenkit felzabál



|

A Wall Street Journal jelentése szerint még bonyolultabbá válik a helyzet: az Intel felvásárolhatja a Broadcomot. Az pedig nem feltétlenül jó hír, ha egy iparágban csak egy szereplő marad.

Hirdetés

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a félvezetőszektor szereplői szépen lassan bekebelezik egymást, míg végül a piac egyszereplősre zsugorodik. Legalábbis erre enged következtetni a The Wall Street Journal legutóbbi jelentése, amely szerint az Intel azt fontolgatja, hogy felvásárolja a Broadcomot. 

Hirdetés

Mint ismeretes, a Broadcom az az óriás, amely akár erőszakosan is hajlandó lenne rá, hogy bekebelezze a Qualcommot. A Qualcomm régóta vitatkozik a felvásárlási áron, és alulértékeltnek érzi a korábbi ajánlatokat - de az már most tiszta, hogy van az az ár, amiért eladó. Eközben a Qualcomm már felvásárolta az NXP-t, az üzletet most véglegesítik. Az NXP pedig néhány éve vette meg a Freescale-t. 

Egyelőre nem biztos, hogy a Broadcom tényleg megszerzi a Qualcommot, ugyanakkor az Intel attól tart, hogy ha így lesz, akkor nagyon komoly riválist kap az 5G-s korszak elejére, éppen akkor, amikor próbál előnyt szerezni. Az új gigacég ráadásul az IoT, a PC-s piac és a szerverpiac esetében is riválisa lenne. 

Az Intel emiatt aktívan figyeli, hogy mit tesz a Broadcom. Ha elbukik, és nem tudja megvenni a Qualcommot, akkor minden marad a régiben. Ha sikerrel jár, és bekebelezi a Qualcommot, akkor az esetleges problémákat és rivalizálást a Broadcom azonnali felvásárlásával oldanák meg. 

Természetesen semmi nincs kőbe vésve, ez csak egy lehetőség, ráadásul elég drága opció lenne az Intelnek - nem beszélve arról, hogy a hatóságok sem biztos, hogy jó szemmel néznék ezeket a felvásárlásokat. 

Az Intel számára további alternatíva lehet a piac többi, kisebb szereplőinek a felszippantása: így jobban versenyezhetne a Broadcom/Qualcomm/NXP csoport ellen. 

Mindez azért is fontos, mert bár ezek a hatalmas vállalatok alapvetően más és más részpiacokon tarolnak jelenleg, a kategóriák közötti határvonal napról-napra egyre jobban elmosódik. A Qualcomm SoC-k saját modemmel rendelkeznek, és olyan erősek, hogy már PC-kbe is jók. Az Intel pedig rég szeretne betörni a mobilos piacra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.