Hirdetés

Izmos Steam Deck-alternatívát épített egy gamer



|

Memóriában és a kijelző méretében is lepipálja a Valve gépét ez a házilag barkácsolt hordozható gamer PC.

Hirdetés

A Nintendo Switch elképesztő sikere megmutatta, hogy az okostelefonok korában is érdemes a dedikált, hordozható gaming eszközök piacán nyomulni, ahol immáron a Valve is jelen van a februárban piacra dobott Steam Deck révén.

A handheld konzolok és a PC-k legjobb tulajdonságait ötvöző eszköz persze nem az egyedüli versenyző a saját műfajában, elég csak az AyaNeo-szériára vagy a GPD Win 3-ra gondolni, akit viszont nem elégít ki a kínálat, akár egy saját alternatívát is összedobhat.

Hirdetés

A SerMumble nevű Redditező legalábbis pontosan így tett, és a boltokban elérhető alkatrészekből építette meg a saját Steam Deck riválisát. A konfiguráció lelke egy mini PC-kbe szánt ASRock 4x4-4800 alaplap, amelyen egy 8 magos AMD Ryzen 7 4800U processzor teljesít szolgálatot, integrált Radeon Vega 7 grafikus erőforrással. Tárhelyből 1 TB-nyi NVMe, memóriából pedig 32 GB jutott a vasba, ám ezek mindegyike bővíthető.

A játékok megjelenítéséről egy 9 hüvelykes IPS LCD kijelző gondoskodik, az irányítást pedig egy külső gyártótól származó, lecsatolható Nintendo Switch-kontrollerrel oldotta meg a készítő. Emellé integrált billentyűzet is került a repertoárba, és persze a hagyományos külső perifériákat is kezeli a hardver. Az eszköz tokozását maga az alkotó tervezte és készítette 3D-nyomtatással.

A házilag barkácsolt Steam Deck-alternatíva gyenge pontja az üzemidő, a felhasznált akkuk kapacitásától függően ez ugyanis mindössze 1-3 óra között mozog, vagyis nagyobb utazásra már nem érdemes elindulni a készülékkel, hacsak nem oldjuk meg a hálózati táplálást. Az egyedi handheld persze még így is megsüvegelendő teljesítmény, ami ismét bizonyítja, mennyi lehetőséget rejt a PC-s platform.

Ha érdekelnek a hasonló projektek, érdemes rendszeresen látogatni a SerMumble posztjának is otthont adó r/cyberdeck Reddit-fórumot, ahol rengeteg meghökkentő egyedi konfigot találhatsz a pizzásdobozba épített Linux-masinától a 7 kilejzővel szerelt laptopon át az Alien-széria ihlette számítógépig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.