Hirdetés

Lebegő robotvonatot építene a NASA a Holdon



|

Az űrügynökség szerint a sci-fibe illő terv már a 2030-as évekre valóssággá válhat.

Hirdetés

Miközben Oroszország és Kína egyre szorosabb kapcsolatba került egymással, és ennek eredményeként egy közösen üzemeltetett, tudományos célú nukleáris holdbázis megépítését fontolgatják, addig a NASA is igen komoly terveket dédelget az égitesttel kapcsolatban. A sci-fibe illő ötlet értelmében az űrügynökség egy lebegő robotvonatokból álló vasúthálózatot építene a Holdon - adta hírül a LiveScience.

Ethan Schaler, a FLOAT (Flexible Levitation on a Track) név alatt futó projekt vezetője a NASA bejegyzésében így fogalmazott:

"Meg szeretnénk építeni a Hold első vasúthálózatát, amely megbízható, önálló és hatékony teherszállítást biztosít majd. Egy tartós, hosszú élettartamú robotizált szállítórendszer létfontosságú lesz a 2030-as években egy fenntartható holdbázis mindennapos működéséhez."

Hirdetés

A NASA előzetes tervei alapján a FLOAT mágneses robotokból épülne fel, melyek egy háromrétegű pálya felett lebegnének, hogy csökkentsék a holdfelszíni por okozta amortizálódást. Ezekre a robotokra kocsikat szerelnének, amik óránként nagyjából 1,6 kilométeres sebességgel haladnának, és naponta nagyjából 90 tonna rakományt tudnának szállítani a NASA leendő holdbázisaira és vissza.

A projekt az űrügynökség NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts) névre keresztelt programjának keretein belül valósulna meg, amely kifejezetten a "sci-fi jellegű" projektek kidolgozásával járul hozzá az űrkutatáshoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.