Hirdetés

Már csak pár napjuk maradt a nagy pornóoldalaknak, hogy teljesítsék az EU szigorú követeléseit



|

Hamarosan lejár az Európai Bizottság által adott határidő.

Hirdetés

A napokban a villámgyorsan terjeszkedő Temura váró nehézségek kapcsán számoltunk be arról, hogy a 2022 őszén életbe lépett Digitális Szolgáltatásokról Szóló Jogszabály (DSA) értelmében a legalább havi átlag 45 millió felhasználóval bíró online szolgáltatásokra szigorúbb szabályok vonatkoznak az Európai Unió piacán, amely alól a pornóoldalak sem kivételek.

Az Európai Bizottság ezért még tavaly év végén közölte, hogy a DSA rendelkezései a Pornhubot, az Xvideost és a Stripchatet is kötni fogják, időközben pedig vészesen közel került a jogszabály által előírt lépések meghozatalának határideje.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján ugyanis a Bizottság bejelentette, hogy a digitális piacokról szóló regulák értelmében az említett szolgáltatóknak kockázatértékelési jelentéseket kell készíteniük, illetve enyhítő intézkedéseket kell hozniuk a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatok kezelésére.

A Pornhubnak és a Stripchatnek legkésőbb április 21-ig, az XVideosnak pedig április 23-ig kell megfelelnie a DSA-kötelezettségeknek, amelyek a legszigorúbbak közé tartoznak - közölte az uniós végrehajtó testület. Amennyiben a pornóoldalak mögött álló vállalatok nem állnak be a sorba, akár az éves forgalmuk 6 százalékát elérő bírságot is kiszabhatnak rájuk.

A DSA értelmében a szolgáltatóknak egyebek mellett meg kellene oldaniuk, hogy ne látogathassák őket kiskorú felhasználók, hatékonyan kellene fellépniük a nők elleni erőszakot bemutató anyagokkal szemben, valamint a platformjaikon futó hirdetéseket is kötelesek átláthatóbbá tenni. Az érintett oldalak viszont nem értenek egyet azzal, hogy a DSA hatálya alá tartozó nagyon nagy online platformként (VLOP) azonosították őket, és korábban pert indítottak a döntés miatt.

A saját bevallásuk alapján a Pornhubnak 33 millió, a Stripchatnek 32 millió, míg az XVideosnak több mint 160 millió havi átlag felhasználója van Európában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.