Hirdetés

Már tesztelhető az iOS 17.5, két fontos újdonságot is hoz a frissítés



|

Az Apple elérhetővé tette az iOS 17.5 első bétáját, valamint a többi almás operációs rendszerhez is érkeztek új tesztverziók.

Hirdetés

Még egy hónap sem telt el azóta, hogy az Apple kiadta az iOS 17.4-et, amely a szokásos hibajavítások és kisebb módosítások mellett az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának (Digital Markets Act, DMA) megfelelően elhozta a mobil operációs rendszerbe a független alkalmazásboltokat és egy új választóképernyővel könnyítette meg az alapértelmezett böngésző lecserélését.

Az EU által több ponton is kifogásolt intézkedésekkel azonban nem áll meg a munka, a cupertinóiak ugyanis a színfalak mögött már javában kalapálják az iOS 17.5-öt, melynek béta tesztje két fontos újdonság érkezésére utal.

A tesztelők számára nemrég vált elérhetővé a iOS 17.5 első bétája, az új verzió legnagyobb attrakciója pedig az, hogy ebben már ott szerepel az úgynevezett Web Distribution, vagyis az appok alkalmazásboltokon kívüli, közvetlenül az internetről történő telepítése. Ezt szintén a DMA kényszerítette rá az Apple-re, ám az iOS 17.4 még nem támogatta,  a gyakorlatban pedig teljesen máshogy fog működni, mint az Androidon.

Hirdetés

A fejlesztőknek ugyanis az App Store-on kívül is meg kell majd felelniük az Apple szigorú biztonsági irányelveinek, és a telepítést is csak olyan webhelyekről kezdeményezhetjük majd, amelyek üzemeltetői regisztrálták magukat az App Store Connect programban. A fokozott szigor azt hivatott megakadályozni, hogy ártó szándékú szereplők ellenőrizetlen iOS-es alkalmazásokat terjesszenek az interneten, egy füst alatt pedig arról is gondoskodik, hogy 1 milliónál több letöltés esetén a fejlesztőknek minden új telepítésért 0,50 eurós "technológiai díjat" kell fizetniük az Apple-nek.

Az iOS 17.5 másik fontos újdonsága a kéretlen Bluetooth-követők érzékelésének és letiltásának lehetősége. A tesztelők ugyan még nem láthatják az operációs rendszerben a funkciót, ám a 9to5Mac a kódban kutatva arra jutott, hogy ez a frissítés fogja elérhetővé tenni. Itt arról az univerzális szabványról van szó, amit a Google-lel közösen dolgoztak ki a cupertinóiak, és amivel már nemcsak az AirTaget, hanem más gyártóktól (pl. Samsung, Tile) származó elrejtett követőkütyüket is lebuktathatunk magunk körül.

A béta alapján ezt érzékelve a Lokátor alkalmazás figyelmeztetést küld majd arról, hogy egy ismeretlen eszköz van a közelünkben, valamint javaslatot is tesz, hogy keressük fel az adott termék gyártójának honlapját, ahol a követés leállításáról kaphatunk tájékoztatást. A webes letöltéseken és a követésellenes megoldáson túl pedig az iOS 17.5 néhány apróbb fazonigazítást is végrehajt a kezelőfelületen, például egy új jelzéssel illusztrálva a napi olvasási cél kijelzését a Könyvek appban, valamint a Podcastek widget is módosult, immáron automatikusan az éppen hallgatott műsor borítójához igazítva a saját színét.

Az egyelőre nem ismert, hogy mikor kerülhet sor az iOS 17.5 nyilvános rajtjára, a mobilos platformmal párhuzamosan viszont az Apple többi operációs rendszere, így az iPadOS, a macOS, a watchOS, a tvOS és a visionOS esetében is elérhetővé váltak a legújabb béta kiadások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.