Hirdetés

Megint megyünk a Holdra: bemutatta a NASA az Orion személyszállító űrkabinokat



|

A három lefotózott legénységi kabin különböző készültségi fokon van a NASA Kennedy Űrközpontjában.

Hirdetés

Utoljára 1972-ben járt ember a Holdon az Apollo-program keretében. Az Apollo 17 útja újdonságnak számított abban az értelemben, hogy először volt tagja olyan személy az expedíciónak, aki nem berepülőpilóta. A geológus végzettségű Jack Shmitt ment a legénységgel szakítva az addigi rotációs szabállyal. Azóta több, mint ötven év telt el. Ennyit kellett várni, hogy rászánja magát a NASA egy újabb hasonló útra.

Az Artemis program több korábban törölt űrprogram elemeit tartalmazza, egyesíti. A program első eseményére egy pár napos halasztást követően 2022-ben került sor. Ez volt a két új eszköz, az Orion, többcélú személyszállító eszköz, és hordozorakétája az SLS (Space Launch System) első, emberi utas nélkül sikeresen végrehajtott küldetése.

Hirdetés

A képen látható három személyszállító kabin 3 további küldetést fog a tervek szerint végrehajtani. Ezeknek már kifejezett célja embereknek a Hold felszínére juttatása.

Az Artemis 2 (a képen jobbra) a tervek szerint jövő év végén fog útnak indulni. Az eszköz négy utast fog szállítani, hogy Föld körüli pályára állva hosszadalmas teszteket végezzenek el, mielőtt a Hold felé manőverezve felhasználva annak gravitációs terét külön manőverezés nélkül térjen vissza a Földre.

Az Artemis 3 (a képen balra) leghamarabb 2025-ben indulhat útjára. Ezen alkalommal a szintén négyszemélyes kabin már leszállást is fog végezni a Hold felszínén. A küldetés egyik vállalt célja, hogy női és afroamerikai asztronautát is eljuttasson bolygónk egyedüli holdjára. Az utasok legalább két űrsétát is végeznek majd az ott töltött 6 és fél nap alatt, mielőtt visszatérnek az Orionra.

A 2028-ban induló Artemis 4 (a képen középen) a tervek szerint lakómodult fog szállítani a remélhetőleg addig megépülö Lunar Gateaway úrállomásra.

Az Orion már most történelmet írt, hiszen eddig a leggyorsabb embereket szállító űrhajó. 2022-es repülése során 39590 km/órás sebességgel repült vissza légkörbe próbára téve ezzel az akár 2760 Celsius-fokra felmelegedő hőpajzsot.

Ezt követően a NASA minden évben tervez embert juttatni a Holdra az Orionnal, és ki szeretné építeni az infrastruktúrát a további küldetéseket, kutatásokat segítendő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.