Hirdetés

Nekiment a Temunak az Európai Fogyasztóvédelmi szervezet és 17 ország



|

A kínai áruház kritikusai sürgetik az Európai Uniót, hogy lépjen fel a szolgáltatással szemben.

Hirdetés

Az Európai Bizottság még áprilisban adta hírül, hogy a 2022-ben elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) alapján online óriásplatformmá (Very Large Online Platform, VLOP) nyilvánítja az elsősorban ruházati termékekre szakosodott Shein webáruházat, amely a dömpingáraival rohamosan hódítja meg a vásárlókat, így viszont a jövőben jóval szigorúbb előírásoknak kell majd megfelelnie.

A testület ugyanakkor már korábban közölte, hogy egy másik feltörekvő kínai webáruházzal, a Temuval is kapcsolatba lépett a DSA miatt, s habár a szolgáltatást eddig nem minősítették VLOP-vé, most nagyobb lendületet vehet a folyamat.

Hirdetés

A 45 országot a tagjai között tudó Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) ugyanis nemrég közleményben tudatta, hogy panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy a Temura is legyenek érvényesek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szigorú követelményei. Hogy az üzenet még nyomatékosabb legyen, 17 ország fogyasztóvédelmi hatóságai saját hatáskörben is benyújtották ugyanazt a panaszt.

Az utóbbiak között például Szlovákia, Ausztria és Csehország is ott van, hazánk viszont hiányzik a listáról, még annak ellenére is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal már hónapok óta vizsgálódik a webáruház agresszív kereskedelmi gyakorlatai miatt. A BEUC és az állami fogyasztóvédelmi hatóságok hasonló vádakat fogalmaztak meg.

Szerintük a Temu manipulatív és "sötét" módszerekkel veszi rá az ügyfeleket, hogy többet költsenek, s közben nem teszi lehetővé a platformján árusító eladók visszakövetését, így nincs lehetőség annak ellenőrzésére, hogy a forgalmazott termékek megfelelnek-e az Európai Unió előírásainak. Végezetül pedig a webáruház nem biztosít átláthatóságot annak kapcsán, hogy mi alapján ajánl termékeket a látogatóknak.

A DSA értelmében a Temunak az összes említett területen átláthatóbbá és ellenőrizhetővé kellene tennie a működését, nagyobb figyelmet fordítva a fogyasztók jogaira és az adatvédelemre. A BEUC arra alapozza a panaszát, hogy a Temu a saját bevallása alapján már átlépte a 75 millió havi aktív európai felhasználót (az áruház 108 millió ügyfél felett jár), amit a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a VLOP-minősítés egyik feltételeként határoz meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.