Hirdetés

Rengetegen csevegtek már az OpenAI szuperintelligens chatbotjával, akár te is kipróbálhatod



|

Komoly őrületet generált a néhány napja elrajtolt ChatGPT, az érdeklődés pedig nem is alaptalan.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia iránt érdeklődők jól ismerik az OpenAI nevét, a 2015-ben alapított cég hozta el ugyanis a világ egyik legfejlettebb MI-alapú képgenerátorát, a DALL-E 2-t, amely bármilyen fotós kihívással megbirkózik a vadonatúj anyagok létrehozásától a retusáláson át a kiegészítésig. Most pedig itt a vállalat legújabb dobása, a múlt szerdán elrajtolt ChatGPT, amely a szövegalkotásban igyekszik hasonlóan elkápráztatni a felhasználókat.

Az egyelőre csak prototípus fázisban lévő, de egy OpenAI-fiók regisztrálását követően bárki számára elérhető chatbot egy hatalmas adatbázissal trenírozott algoritmus, amely komplex kérdésekre is képes szofisztikált, hosszan kifejtett válaszokkal szolgálni, így nemcsak beszélgetőpartnerként utánozza jól az embereket, de akár rövidebb esszéket is összedob, és bizonyos feladatokban még a Google keresőt is lepipálja.

Hirdetés

Ahhoz, hogy igazán megértsük, mi mindenre képes a ChatGPT, a Twitteren megosztott beszámolókat érdemes átfésülni azokról a tartalmakról, amiket az emberek készítettek vele: volt, aki a weboldala keresőoptimalizálásához kapott tőle tanácsokat, valaki egy Harry Potter világában játszódó szöveges kalandjátékot íratott vele, megint más pedig egy kész cikket a labdarúgó-világbajnokság francia-lengyel összecsapásáról.

Nem csoda hát, hogy a döbbenetes szövegírási képességekkel bíró mesterséges intelligencia valósággal berobbant a köztudatba, az OpenAI társalapítója, Sam Altman nemrég már azzal dicsekedett, hogy az 1 millió felhasználót is átlépte a ChatGPT-vel cseverésző érdeklődők száma. A technológia pedig csak még fejlettebbé válik, ahogy egyre több beszélgetésben vesz részt az emberekkel.

Ilyenkor persze adja magát a gépi tanuláson alapuló modellekkel kapcsolatos örök dilemma, hogy miként védik ki a "rossz beidegződések" rögzülését, amire a Microsoft hírhedt rasszista chatbotja szolgált emlékezetes példával. Az OpenAI-nál a ModerationAPI nevű megoldással igyekszenek ezt elkerülni, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy "számítanak arra, hogy lesznek téves negatív és pozitív eredmények", melyek kapcsán szívesen fogadják a felhasználói visszajelzéseket.

A ChatGPT indulásának érdekes mellékzöngéje, hogy az OpenAI elindításában társalapítóként közreműködő, ám 2018-ban kilépett Elon Musknak is akadt néhány szava a chatbotról. A Twitter új tulajdonosává előlépett milliárdos a közösségi oldalon hozta nyilvánosságra, hogy az OpenAI-nak hozzáférése volt a mikroblog adatbázisához, ám ezt most elvágta, amíg nem érti meg jobban az MI-szolgáltatás irányítási struktúráját és üzleti modelljét.

"Az OpenAI nyílt forráskódú, nonprofit projektként indult. Ezek közül már egyik sem igaz."

- írta Musk, aki december 5-én egy közvetlen kérdést is intézett Sam Altmanhez az egy beszélgetésre jutó költségekről, ám cikkünk írásáig nem kapott választ rá. A mágnást ugyanakkor szintén lenyűgözi a technológia, amit egy korábbi bejegyzésében "ijesztően jónak" nevezett, s amely szerinte közel vitte az emberiséget a "veszélyesen erős" mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.