Hirdetés

Samsung Galaxy S21 FE 5G teszt - tényleg erre vártak egy évet a rajongók?



|

Jó telefon lett az új S21 rajongói mobil, de minél többet használtuk, annál egyértelműbbé vált, hogy ugyanezt már pont egy évvel ezelőtt is megkaptuk.

Hirdetés

Sorozatos szivárogtatás, halasztás és gyártási nehézségek után végre itt a rajongói S21, de vajon tényleg egy ilyen telefon volt minden Galaxy-fan álma? És ezek a rajongók egy teljes éven át vártak és nézték, ahogy az S21-ek sorakoznak a polcokon, vagy hogy a hajtogatható Galaxy-khoz mindenféle akcióban hozzá lehet jutni?

Vajon van helye a 2022-es piacon az S21 FE-nek, amikor már mindenki az S22-ről, illetve az idei, minimum evolúciós fejlődésen átesett új konkurensekről beszél? Rengeteg a kérdés, amiből máris kitalálhatod, hogy

a Galaxy S21 FE (Fan Edition) nagyon-nagyon nehéz helyzetben van.

Persze a gyártó a tapasztalt, dörzsölt és óriási Samsung, így azért a remény megvan, hogy sikerül kellő mennyiségű vásárlót meggyőzni az "új" mobillal. De nézzük, miért is érdemes beszélni az S21 FE-ről.

Hirdetés

Az utolsó utáni pillanatban

Jelentős csúszás előzte meg a rajongói Galaxy S21 FE (Fan Edition) telefon megjelenését, amelyet szeptember-október környékére várt a piac, és amiről szinte már minden kiderült megjelenése előtt. Az új modell három területen igyekszik a legjobbat nyújtani: ezek a teljesítmény, a kijelző és a kamera.

Egy hónappal a Galaxy S22 érkezése előtt nagyon nehéz dolga van a Galaxy S21 FE-nek, amely még a 2021-es normák szerint, 2021-es alapokra épült. A mobil kívülről kísértetiesen hasonlít a tavalyi S21-esekre, így sajnos maradt a plasztik hátlap, ugyanolyan a kamerasziget, viszont hatalmas szerencsére nem kell lemondani az IP68-besorolásról, tehát a por- és vízállóság adott.

A keret alumínium, a hátlap plasztik, az előlapot viszont Corning Gorilla Glass Victus védi, ami 2021-ben a legjobbnak számított. A kijelző 6,4"-os, Dynamic AMOLED 2X, mely fixen 120 Hz-en frissül és HDR10+ megjelenítésre is képes. A 120 Hz sajnos nem adaptív, de a panel képminősége kiváló: a színhűség szuper és a fényerő is egészen jó, miközben a vékony kávás dizájn modern.

Az előlapot mindössze felül-középen töri meg a szelfikamera lyuka, az optikai - közepesen gyors ujjlenyomat-olvasó pedig a kijelző alá került. A fém keret masszívvá teszi a kényelmes S21 FE-t, amelyet a még mai szemmel is gyorsnak tekinthető Snapdragon 888-as SoC hajt. Ehhez 6 GB RAM és 128 GB tárhely kapcsolódik, kapsz Wi-Fi 6-ot, 5G-t, dual SIM-et és sztereó hangszórókat is, amelyek az átlagosnál hangosabbak ugyan, de hallottunk már jobbat. A hangzás tompa, melegség és basszus nincsen, de legalább tisztán szól. Sajnos jackcsatlakozó nincs és a tárhely sem bővíthető,

roppant furcsa, hogy az mSD kártyahelyet és a jacket nem kérték a Galaxy-rajongók.

Nem igényelték a dobozba rejtett töltőt sem, sőt még a kínai márkáktól megszokott TPU tok sem lapul a dobozban. Mondjuk a töltő hiánya nem is olyan fájó, ugyanis nem 120, de még csak nem is 50-60 wattos gyorstöltésről van szó: a Galaxy S21 FE ezen a téren konzervatív maradt, vagyis mindössze 25 Watt a maximum töltési tempó. Ez szomorúan halvány, viszont cserébe van vezetékmentes gyorstöltés, amely 15 wattos és visszatöltésre is bevetheted.

Fotózz, fotózz és fotózz!

A Galaxy S21 FE erőssége a fotós szekció. A 12+12+8 MP-es hátlapi triplakamera nappali fény mellett részletgazdag, kontrasztos és szép színeket megjelenítő képeket készít, ráadásul az ultraszéles kamerát leszámítva OIS-t is kapsz. A kamera gyors, pontos, a kezelőfelület könnyen átlátható és kezelhető. Az S21-nél megismert összes üzemmód megtalálható itt is, van okos felvétel, profi mód, étel és panoráma is. Éjjel is szép képeket készíthetsz, de a legjobb eredményhez érdemes az éjszakai üzemmódot aktiválni, ezáltal valóban csúcskategóriás eredményre számíthatsz - még a telefotós nagyítás mellett is!

A videós rész szintén átlagon felüli, itt kapsz kettős rögzítést, hyperlapse-t és szuperlassítást is, sőt portrévideót is készíthetsz. A maximális felbontás 4K 60 fps-sel és a felvétel megszakítása nélkül válthatsz a szenzorok között, legyen szó akár a hátlapi, akár a szelfimodulról. A szelfik minőségével is meg voltunk elégedve, de sajnos nincs autófókusz, ami pedig kapóra jött volna. Itt is elérhető a 4K-felbontás, amennyiben videózni szeretnél.

Az elkészült fotókat utólag szerkesztheted is, sőt a szükségtelen tárgyakat megkísérelheted kiretusálni némi MI bevetésével. A Tárgyeltávolító opció hol egészen jól, hol kevésbé ügyesen remekel, de frissítésekkel még javulhat és néha pont egy kis retusra van csak szükség, hogy tökéletes képet kapj.

Az új S21-es modellen már Android 12 és OneUI 4 fut, vagyis a legmodernebb szoftver, amely kellemesen használható, aprólékosan testreszabható és a Galaxy-k kiváló támogatása is hosszú évekig biztosított. Viszont az S21-eknél elérhető DeX-üzemmód nem használható a Fan Edition kiadásnál.

Verdikt

A Galaxy S21 FE 5G jó telefon, ehhez kétség sem férhet, csak éppen elkésett, méghozzá nagyon. Ráadásul nem csupán elkésett, az S21-es alapmodellekhez képest újdonságot nem hozott és sajnos az árazása is komoly akadályt gördít elterjedése elé - jelenleg drágább, mint a normál S21, és pár héten belül már az S22-vel, illetve a 2022-es konkurensekkel kell megküzdenie.

Nem véletlen, hogy olyan érzésünk támadt, mintha már láttuk volna ezt a készüléket: az S20 FE-hez képest vékonyabb és könnyebb, aminek lehet örülni, a sebesség is javult, csak hát 100 ezer forinttal drágább is nála, így pedig már az S21-ekkel, valamint hamarosan az S22-es Galaxy-kkal kell felvennie a harcot, hogy egy halvány szeletet kihasíthasson magának a tortából. És akkor a konkurensekről még nem is szóltunk, akik kamera és kijelző tekintetében sem maradnak már el a Samsungtól, egymásra licitálnak extra szolgáltatások terén és sokkal agresszívabbak árképzésben is.

És ha azt gondolnád, hogy ennyi konkurencia és nehézség épp elég az S21 FE 5G-nek, akkor sajnos még egyet meg kell említenünk: a Samsung Galaxy A-sorozat az évek során igencsak megerősödött és ma már nem lehet azt mondani rájuk, hogy ártatlan belépő/alsó-középkategóriás mobilok, sőt sok tekintetben a csúcskategóriát idéző megoldásokat kínálnak az S21 FE 5G-nél jelentősen barátságosabb áron. Persze ettől még szerethető telefon az S21 FE 5G, de sikeres csak akkor lehet, ha jelentősen szelídül az ára - akkor viszont akár jó vételnek is nevezhetjük.

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Ár: 274 990 Ft
Az S21 FE 5G szerethető telefon, de sikeres csak akkor lehet, ha jelentősen szelídül az ára – akkor viszont akár jó vétel is lehet.
  • Snapdragon 888G 5G SoC
  • 6,4", Dynamic AMOLED 2X, FHD+, 120 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely
  • 12+12+8/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • 5G, Wi-Fi 6, BT5.2, IP68
  • Android 12, OneUI 4
  • 155,7×74,5×7,9 mm, 177 g
  • 4500 mAh akkumulátor, 25 W gyors-/15 W Qi-töltés
  • 730 009 pont AnTuTu
  • 1064/3071 pont GeekBench 5
  • 13 862 pont PCMark8 W3.0
  • 5759 pont 3DMark Wild Life
PRO
  • jó sebesség
  • kiváló kamerás rész
  • IP68
  • jó kijelző
  • szoftveres támogatás évekig
Kontra
  • műanyag hátlap
  • tavalyi hardver
  • nem bővíthető tárhely, nincsen jack
  • lassú töltés
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7748
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy S21 FE 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-01-17 22:21:14
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16703
    [gameinfo_tags] => samsung, galaxy, s21, fe, 5g, mobil, okostelefon, telefon, teszt
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-s21-fe-5g
    [gameinfo_pro] => jó sebesség
kiváló kamerás rész
IP68
jó kijelző
szoftveres támogatás évekig
    [gameinfo_kontra] => műanyag hátlap
tavalyi hardver
nem bővíthető tárhely, nincsen jack
lassú töltés
magas ár
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888G 5G SoC
6,4", Dynamic AMOLED 2X, FHD+, 120 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
12+12+8/32 MP hát-/előlapi kamerák
5G, Wi-Fi 6, BT5.2, IP68
Android 12, OneUI 4
155,7×74,5×7,9 mm, 177 g
4500 mAh akkumulátor, 25 W gyors-/15 W Qi-töltés
730 009 pont AnTuTu
1064/3071 pont GeekBench 5
13 862 pont PCMark8 W3.0
5759 pont 3DMark Wild Life
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 274 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az S21 FE 5G szerethető telefon, de sikeres csak akkor lehet, ha jelentősen szelídül az ára – akkor viszont akár jó vétel is lehet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-s21-fe-5g-7748.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó sebesség
            [1] => kiváló kamerás rész
            [2] => IP68
            [3] => jó kijelző
            [4] => szoftveres támogatás évekig
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => műanyag hátlap
            [1] => tavalyi hardver
            [2] => nem bővíthető tárhely, nincsen jack
            [3] => lassú töltés
            [4] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.