Hirdetés

Szorosan fogja a TikTokot a ByteDance



|

Bennfentesek vallottak az anyacég szigorú kontrolljáról a közösségi platform és a felhasználói adatok felett.

Hirdetés

A TikTok, mint nemzetbiztonsági kockázat témája évek óta forró téma az USA-ban. A 2016-ban elindult, kínai hátterű zenés-videós platform az Egyesült Államokban már több mint 92 millió felhasználóval bír, a tinédzserek körében pedig még az Instagramnál is népszerűbb.

A Trump-adminisztráció az amerikai állampolgárok személyes adatait féltve ugyan megpróbálta rákényszeríteni az anyacég ByteDance-t, hogy váljon meg a TikTok helyi ágától, az azonban perek sorával válaszolt, így az eljárás befejezése már Joe Biden elnökségére hárult, aki végül visszavonta a jogi úton könnyen támadható rendeletet.

Hirdetés

Ez persze nem jelenti, hogy a tengerentúlon jobban bíznának a kínai platformban, amit a CNBC  nemrég megjelent hosszas jelentése is bizonyít. A TikTok amerikai alkalmazottainak beszámolóira építő összeállítás leginkább arra világít rá, hogy milyen szoros a ByteDance kontrollja a TikTok helyi műveletei felett.

Egy, a közösségi oldal Los Angeles-i irodájában dolgozó egykori személyzetis például névtelenül arról számolt be, hogy az időeltolódás miatt rendszeresen dupla műszakokra kényszerítették, mivel a pekingi tulajdonosok aktívan belefolytak a mindennapi feladatokba, s így az ottani munkaidőben is rendelkezésre kellett állnia.

A CNBC több korábbi TikTok-alkalmazottat is megszólaltatott, akik egyaránt aggodalmukat fejezték ki a TikTok és a ByteDance összemosódása miatt, mely szerintük olyan erős, hogy a két cég gyakorlatilag megkülönböztethetetlen egymástól. A nyilatkozók azt is elmondták, hogy a döntéshozatalt és a termékfejlesztést szinte 100%-ban a ByteDance alkalmazottai végzik Kínában, az anyacég pedig még a kisebb szerződések felett is szoros kontrollt gyakorol.

Mindez különösen a felhasználói adatok szempontjából lehet aggályos, a CNBC forrásai szerint ugyanis a ByteDance közvetlen hozzáféréssel bír ezekhez. Az egykori dolgozók elmondása alapján rendszeresen előfordult, hogy amikor egy bizonyos hashtagre kereső, vagy egyéb meghatározott aktivitást mutató felhasználók globális listájára volt szükségük, azt egy kínai csapattól kellett kikérniük.

Biztonsági szakértők szerint pedig ez azt jelenti, hogy a ByteDance-en keresztül akár a kínai állam is hozzáférhet a  felhasználók adataihoz és tevékenységéhez. A történetben pedig pont ez a lényeg, hiszen a nyugati, demokratikusan számon kérhető vállalatok esetében nem feltétlenül hírértékű, ha egy anyacég szoros befolyást gyakorol az érdekeltségei felett, miközben a felhasználói adatok kezelése miatt ezeket is számos kritika éri, lásd a Facebook botrányait.

A TikTok tevékenységét egyébként nem csak amerikaiak nézik rossz szemmel: az appot már Európában is vizsgálják a fiatalkorú felhasználókat célzó reklámok miatt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.