Hirdetés

288 magos Xeon processzorral emeli a tétet az Intel



|

Amellett, hogy immár hivatalosan is bemutatkozott az 5. generációs Xeon termékcsalád, kisebb meglepetésként színpadra lépett a jövő évi fejlesztés egyik ütős darabja is.

Hirdetés

Nem is oly rég kaphattunk betekintést a gyártó szerverpiacra szánt fejlesztéseiről, a Hot Chips konferencián tartott előadásban több konkrétum is elhangzott, és egyben felvezette az 5. generációs portfólió piaci megjelenését. Az Emerald Rapids kódnév alatt futó központi egységek finomhangolásoknak és javított egységnyi energiafelhasználásra jutó teljesítménynek köszönhetően továbblépési lehetőséget biztosítanak az előző generációról, a platformszinten egymással teljesen kompatibilis egységek viszonylag egyszerű upgrade-et tesznek lehetővé.

Hirdetés

Az Intel Innovation nyitóelőadásának egy pontján azonban kisebb meglepetés érte a közönséget, a gyártástechnológiai szempontból áttekintett Xeon-útitervhez érve egyszer csak előkerült egy mintapéldány, ami a 2024-ben megjelenő Sierra Forest, a Birch Stream platform egyik központi elemeként mutatkozott be. A háttérben kivetett kép azonban okozott némi zavart a fejekben.

Kétszer annyi, maradhat?

Ahogy azt a Meteor Lake esetében is láthatjuk, a központi számolóegységek gyűjtőhelyeként funkcionál az ún. Compute tile rész, amibe kiépítéstől és felhasználási formától függően a lehető legoptimálisabb magszám kerül integrálásra. Korábban a Sierra Forest kapcsán csupán annyi vált egyértelművé, hogy a processzor kizárólag az E-magokra épít, ami nagyobb számítási sűrűséget és kedvezőbb energiafelhasználást eredményez. Nincsenek P-magok, ezek majd a Granite Rapids fejlesztésre lesznek jellemzők; a lényeg a minél több mag és a kellő számítási kapacitás az AMD hasonló célzattal készülő EPYC központi egységei ellenében.

A korábbi adatok szerint a számolóegységek száma 144-nél tetőzik, ám egyébként nem is változott meg, egy darab Compute szeletben továbbra is ennyi E-mag található meg 36 darab tömbbe rendezve. A bemutató onnantól tette izgalmassá ezt a fejlesztést, hogy úgy fest, a tervezés és próbagyártás során megoldhatóvá vált két ilyen Compute egység egy tokozásba történő elhelyezése, amivel a maximális magszám egy CPU esetében 288-ra ugrott. A meglepetés sikerült, igaz, a háttérben két processzort jelzett az Intel, ami félreértésre adhat okot; valójában a két Compute tile garantálja ezt az óriási számot, ami Hyper-Threading hiányában ennyi is marad az OS számára.

Az Intel 3 néven futó gyártástechnológián készülő lapkák mérete egyébként jelentős, ráadásul egy-egy I/O lapkaszelet csatlakozik a végeken, amik a PCIe, CXL, UPI adatkapcsolatokért felelnek, valamint egyéb, bizonyos munkafolyamatok, számítások gyorsításáért felelős egységeket is tartalmazzák.

Mire lesz ez elég?

2024 első felében érkezhet meg a Sierra Forest, ami egyenest az AMD EPYC Bergamo kódnevű fejlesztésével harcol meg a piaci részesedésért. Érdekes csatának lehetünk majd szemtanúi, a Bergamo ugyanis 128 darab Zen4c magra épül szintén a hatékonyabb energiafelhasználás és teljesítmény/watt arány érdekében, ám nincs akkora különbség közte és a normál Zen4-magok között architektúra és párhuzamos munkavégzés tekintetében. Tehát 128 mag 256 szál csap össze a Sierra Forest 288 E-magjával szemben; a felhőszolgáltatók minden bizonnyal majd csak kapkodják a fejüket, hogy melyik ajánlatnak higgyenek inkább.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.