Hirdetés

Így fut a Baldur's Gate 3 és a Borderlands 3 a Qualcomm új AI-processzorán



|

Hivatalos demók prezentálták a Snapdragon X Elite képességeit a játékok futtatásában.

Hirdetés

A héten hivatalosan is bemutatkoztak az első olyan laptopok, amelyek már a Qualcomm ARM-architektúrára épülő Snapdragon X Elite és X Plus chipjét használják. Ezek különlegessége, hogy egy nagy teljesítményű neurális feldolgozóegységet is tartalmaznak a mesterséges intelligenciás műveletek helyi elvégzéséhez, így az új erőforrásokkal hajtott gépeket kifejezetten az AI-ra hegyezték ki, amit a kedvükért bevezetett "Copilot+ PC" kategória is jelez.

A Qualcomm új hardverei az Apple M-chipjeivel vetekedő teljesítményt és kiemelkedő energiahatékonyságot ígérnek, nagy kérdés viszont, hogy ez mire lesz elég a játékokban, hiszen az ARM-architektúra nem igazán kedvez a műfajnak. A jó hír, hogy az előzetes bemutatók alapján a Copilot+ PC-k ezekkel is el fognak boldogulni, még ha nem is egy gamereknek szánt számítógép szintjén.

Hirdetés

A kompatibilitás érdekében a Qualcomm létrehozta a Snapdragon Dev Kit nevű fejlesztői eszközt, amellyel különösebb erőfeszítés nélkül portolhatók, vagyis emulálhatók az x86-os/x64-es játékok, az alábbi videókon pedig azt láthatjuk, hogy ennek segítségével hogyan fut a tavalyi év sikercíme, a Baldur's Gate 3 és a 2019-ben kiadott Borderlands 3 a Snadragon X Elite chipen.

Ami a részleteket illeti, a Baldur's Gate III esetében annyit tudunk, hogy az RPG 1080p-s felbontás és 30 fps képkockasebesség mellett futott alacsony grafikai beállítások mellett, míg a Borderlands 3-nál a Microsoft AI-alapú felskálázása, az Auto SR Super Resolution is besegített. A teljesítmény tehát közel sem hoz szégyenbe egy átlagos gamer-PC-t, de nem árt megismételni, hogy optimalizálatlan, emulált címekről van szó, ami elsősorban azt hivatott garantálni, hogy minél több játék legyen elérhető az ARM-alapú Snapdragon X chipeken.

Később mindenesetre érdemes lesz rápillantani a független tesztekre is, amelyekből remélhetőleg az is kiderül, hogy miként hatnak a játékok az új AI-processzorral szerelt laptopok melegedésére, ahogy azt is érdekes lesz látni, hogy mire elég az emulálás más címekben. Ugyanakkor ha a fejlesztők tovább mennének, meglesz a lehetőségük a natív portolásra, illetve a Qualcomm egy hibrid megoldást is elérhetővé tett, amelyben maga a program emulálásra kerül, az illesztőprogramok és a könyvtárak viszont natívan futnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.