Hirdetés

Ismét árnövekedés várható a HDD-k és SSD-k piacán



|

A mesterséges intelligencia a teljes iparágat húzza, ami a gyártók szemszögéből nézve remek hír, a felhasználók azonban újabb drágulási hullámmal szembesülnek.

Hirdetés

Az elmúlt másfél évben számtalan prezentációban, élő videóban vagy szöveges bejelentésben elhangzott pár mondat arról az egészen elképesztő ütemről, ami jellemzi az AI-technológiák fejlődését. Bármelyik elemről esik szó, a fejlődési görbe piszok meredek, a generatív AI területek napról napra hoznak valami újdonságot, akár otthon is elérhetők, az érintett vállalatok, gyártók pedig igyekeznek nem lemaradni és követni az új irányt.

Nem meglepő, ha ennek köszönhetően a számításokért, feladatvégrehajtásokért felelős hardverek árai szüntelen emelkednek, az igény ugyanis akkorát ugrott, hogy az egyik oldalon fellépő gyártási kapacitáshiányt az árszintek növelésével lehet kordában tartni, kezelni. Ezúttal a különböző tárhelyeket gyártó cégek jelentették, hogy árnövekedés várható, és ezt bizony az átlagfelhasználók is érezni fogják.

Hirdetés

Annyiban egyedi a helyzet, hogy az egyre nagyobb méretre hízó "AI-vállalatok" (ide értve minden olyan óriásvállalatot, akik számottevő adatközponti kapacitással rendelkeznek) az egyre csak növekvő adatmennyiség és számítási igény miatt elkezdték frissíteni és megújítani meglévő infrastruktúráikat, ebben az esetben nagyobb adatsűrűségi célokat támogató merevlemezes és SSD-meghajtókkal. Ebből kikövetkeztethető, hogy elsősorban a 4 TB-nál nagyobb tárkapacitású meghajtókra vonatkozik átlaglon felüli igény, ezeket akár 10-20%-os áremelést is sújthatja a Western Digital tájékoztatása szerint.

A változás erős, ami egyébként 2023 decembere óta fokozatosan elindult, ám a végső ártöbblet vélhetően nem lenne ekkora, ha a tavalyi év első felében a gyártók nem fogták volna vissza a termelést a lanyhuló globális gazdasági környezet miatt. Az SSD-kre vonatkozóan kisebb lehet a növekedés mértéke, a NAND-flash ipar más kapacitásokkal fordult rá az idei évre, a HDD-knél azonban a 20%-os felár átalános lesz.

Gyorsan hozzátesszük, hogy ez nem a végfelhasználói piacot érinti (hacsak épp nem egy AI-vállalatot építesz az otthonodban), de az előrejelzések szerint 5-10%-os emelkedés az otthonra szánt típusoknál sem kerülhető el. Egyesek szerint a 2 TB-nál kisebb tárkapacitású meghajtókat nem érinti az árnövekedés, de talán életszerű azt elfogadni, hogy ha egy gyártó a portfólió nagy részében árnövelést hajt végre, akkor az alsóbb kategóriák sem ússzák meg. Érdemes tehát figyelni a HDD-árakat, és ha épp remek, akciós árat látsz, akkor nincs értelme tovább várni, csapj le a lehetőségre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.