Hirdetés

Megbüntették a Razert a Zephyr gamer maszk miatt



|

A gyártó félrevezető tájékoztatást folytatott a maszkban található szűrő kapcsán.

Hirdetés

Ma már ez csak egy rossz emlék, de néhány éve a maszkviselés még az életünk szerves része volt, amit a játékosoknak szóló termékekre szakosodott Razer ügyes módon egy LED-fényekkel kidekorált, cyberpunk stílusú gamer maszkkal lovagolt meg. A 2021 őszén piacra dobott Zephyr azonban kritikák kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy a Project Hazel néven is emlegetett termék a gyártó állításával ellentétben nem szerzett N95-ös minősítést, vagyis nincs hivatalos igazolása arról, hogy kiszűrné a levegőben található részecskék legalább 95%-át.

A botrány hatására a Razer idővel eltávolította az erre vonatkozó utalásokat a 100 dollárért forgalmazott termék hirdetéseiből, ezzel viszont nem zárult le az ügy, most ugyanis egy büntetést is kiszabtak a cégre.

Az Egyesült Államok piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatala, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) ugyanis országszerte 1,1 millió dollár értékű visszatérítésre kötelezte a Razert a félrevezető tájékoztatás miatt, valamint egy 100 ezer dolláros (kb. 36,5 millió forintos) bírságot is be kell fizetnie a gyártónak.

Hirdetés

Az Igazságügyi Minisztérium panaszát követő megegyezéses végzés továbbá a Razer, valamint a Zephyr kifejlesztésébe, marketingjébe és értékesítésébe bevont vállalkozásai számára megtiltja, hogy a COVID-dal kapcsolatos, egészségre vonatkozó hamis állításokat vagy megalapozatlan egészségügyi állításokat tegyenek az egészségvédő eszközökről.

"Ezek a vállalkozások egy globális világjárvány közepette hamisan állították, hogy az arcmaszkjuk egyenértékű az N95-ös minősítésű légzőkészülékekkel. Az FTC továbbra is felelősségre fogja vonni azokat a vállalkozásokat, amelyek hamis és megalapozatlan állításokkal próbálják megcélozni az egészségükkel és biztonságukkal kapcsolatos döntéseket hozó fogyasztókat."

- indokolta a döntést Samuel Levine, az FTC Fogyasztóvédelmi Hivatalának igazgatója. A végzés értelmében a Zephyr amerikai vásárlói teljes visszatérítésre lesznek jogosultak, amiért a gamer maszk nem felelt meg a marketingben szereplő egészségvédelmi állításoknak.

Az FTC közleményéből az is kiderül, hogy a gyártó sosem nyújtotta be tesztelésre a terméket az orvosi eszközökben illetékes Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatalhoz, vagy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Intézethez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.