Hirdetés

ROG Ally X néven érkezik az ASUS handheld PC-jének új kiadása



|

A PC-kézi konzol hibrid fontos fejlesztéseket ígér a normál ROG Allyhoz képest.

Hirdetés

Habár a Steam Deck megjelenése óta több, PC-s hardverre és szoftverre épülő kézi konzol (pl. Lenovo Legion Go, MSI Claw) is bemutatkozott, a komolyabban vehető konkurensek sorát a tavaly júniusban debütált ASUS ROG Ally nyitotta, amely több előnyt is kínál a Valve termékéhez képest a teljesítménytől a jobb kijelzőn át a Dolby Atmos hangzásig.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a gépen futó nyers Windows 11 nem nyújt olyan zökkenőmentes élményt, mint a SteamOS, ám a ROG Ally a jelek szerint megtalálta a maga közönségét, az ASUS ugyanis most bejelentette a következő kiadást.

A gyártó a The Verge-nek nyilatkozva árulta el, hogy ROG Ally X néven érkezik a frissítés, amit június 2-án fognak leleplezni, ez azonban még nem a sokak által várt generációváltás lesz, hanem a már ismert PC-kézi konzol újragondolása a rajongói igények alapján.

Hirdetés

A lap kérdéseire reagálva az ASUS alelnöke, Shawn Yen ugyan nem árulta el a specifikáció részleteit, de néhány fontos információt azért felfedett az Ally X-ről:

  • Fehér helyett fekete dizájn.
  • Jelentős ugrás az üzemidőben, ami "sokkal több" lesz 30-40 százaléknál, több mint megkétszerezve az intenzívebb játékoknál tapasztalható jelenlegi, kb. 1,5 órás használati időt.
  • Valamivel nagyobb súly a combosabb akkumulátor és az újratervezett markolat miatt.
  • Több memória (a ROG Allyban 16 GB-nyi LPDDR5 RAM teljesít szolgálatot).
  • Előrelépés a portok, a javíthatóság és a grafikai teljesítmény terén.

A ROG Ally X tehát még annak ellenére is egész komoly frissítésnek ígérkezik, hogy a legfontosabb alkatrésze, az RDNA 3 architektúrára épülő AMD Ryzen Extreme Z1 chipset nem kerül lecserélésre. A teljesítmény viszont még így is javulhat, például szoftveres optimalizálással és jobb hűtéssel, amiben segíthet, hogy az alaplapot is teljesen áttervezik.

Az alelnök az utóbbi kapcsán nem volt hajlandó elismerni, hogy a sorozatban megsülő SD-kártyák is szerepet játszottak az elrendezés módosításán, de a ROG Ally X-ben az olvasóegység is új helyet kap, feltételezhetően távolabb kerülve a fő hőforrástól, a Ryzen-chiptől. A The Verge-nek adott interjúból az is kiderül, hogy az ASUS a kritikák ellenére kitart majd a Windows 11 mellett, tehát nem várható egy SteamOS-szerű egyedi operációs rendszer debütálása.

Ami pedig szintén sokakat elkeseríthet, hogy a ROG Ally X nem fogja átvenni a régi modell helyét, hanem egy új, drágább ajánlat lesz a kínálatban. Az egyelőre titok, hogy mekkora felárat szab a gyártó, de a június 2-i bemutató remélhetőleg minden kérdésre választ ad majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.