Hirdetés

Teljesítménygondok sújtják a GeForce-felhasználókat, az Nvidia szerint az Intel a ludas



|

A 13. és 14. generációs Intel processzorok törnek borsot a játékosok orra alá.

Hirdetés

Az érintett felhasználók már bizonyára telepítették a GeForce Game Ready Driver legújabb, 552.12-es változatát, amelyet az Nvidia még április negyedikén tett elérhetővé, benne többek között a Call of Duty Modern Warfare III és Warzone harmadik szezonjának optimalizálásával és a Diablo IV ray tracing frissítésével.

A driverhez fűzött dokumentációban legörgetve viszont kiszúrhatunk egy megjegyzést is, mely szerint bizonyos teljesítménygondokkal küzdő felhasználóknak ideje az Intelhez fordulniuk.

A leírás alapján az unlockolt 13. és 14. generációs Intel processzorral zakatoló gépek esetében stabilitási problémák, elfogyott videomemóriáról árulkodó hibaüzenetek és a játékok összeomlása léphet fel a shaderek összeállításánál, ebben az esetben pedig az érintetteknek az Intel támogatási oldalát, valamint a Rad Game Tools útmutatóját érdemes meglátogatniuk.

Hirdetés

Az előbbi linkre navigálva egy rögzített poszt fogad az Intel egyik alkalmazottjától, aki elismerte az asztali CPU-kat sújtó hibát és azt írja, hogy dolgoznak a probléma elemzésén. Aki az említett gondokat érzékeli, azt a cég a hiba jelentésére buzdítja. A jelenség ugyanakkor nem újkeletű, a Tom's Hardware beszámolója alapján ugyanis már két hónapja tudni róla.

A portál szerint valójában nem az Intel, hanem az alaplapok gyártói a hibásak, akik 4096 W-ra, vagy akár végtelen értékre állítják a processzor energiafelvételi limitjét, ez viszont lényegesen magasabb az Intel által megadott értéknél, ami jellemzően 200 W alatt marad, vagy nagyjából megegyezik a processzor TDP-besorolásával. Ez a különbség ugyan évek óta megfigyelhető, de csak a magasabb fogyasztású Raptor Lake (13. és 14. generáció) esetében kezdett kellemetlen következményeket produkálni.

A jó hír, hogy az Nvidia által linkelt Rad Game Tools-útmutatót követve manuálisan átállítható a CPU fogyasztásának korlátozása, így aki követi ezt, annak nem kell külső segítségre várnia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.