Hirdetés

Bár a piac zuhant, az Nvidia tavaly is rojtosra kereste magát



|

Annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a kereslet a PC-s videokártyák iránt, az Nvidia elégedett lehet.

Hirdetés

Közzétette legutóbbi üzleti évének eredményeit az Nvidia, amely külön közölte a legutóbbi negyedév adatait is - írja a The Verge. A lap értesülései szerint az Nvidia már nem muzsikál annyira jól, mint a koronavírus-járvány idején, ennek ellenére valószínűleg nem sokan szomorkodnak most a cég háza táján.

Az Nvidiának ugyanis a tavaly negyedévente körülbelül 7,64 milliárd dolláros bevétele volt, amiből hárommilliárd dollár tiszta profit, ami rekordnak tekinthető. Az elmúlt negyedévben - pontosabban a cég 2023-as pénzügyi évének utolsó negyedévében (FY23 Q4) - pedig korábban hatmilliárd dolláros bevételt jeleztek előre, a tényleges bevétel pedig 6,05 milliárd dollár lett. Ez egyébként 21 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. A teljes tavalyi pénzügyi évet nézve a bevétel közel 27 milliárd dollárra rúgott, igaz, a profit aránya 55 százalékkal csökkent.

Hirdetés

2021-ben az Nvidia negyedéves bevétele átlépte az ötmilliárd dollárt, ami új rekordnak számított. A cég pedig most azt jósolja, hogy a következő három hónapban legalább 6,5 milliárd folyik majd be a számlájára.

A leguitóbbi negyedéves teljesítménynek komoly lökést adott, hogy az Nvidia adatközpontokkal, illetve autóiparral foglalkozó üzletágai komoly szárnyalásba kezdtek, utóbbi rekordot jelentő 294 millió dollárt kasszírozott. Komoly visszaesést tapasztaltak azonban a grafikus kártyákat fejlesztő részlegen, ahol különösen a gamereket kiszolgáló terület forgalma esett vissza 46 százalékkal. Ez főleg annak köszönhető, hogy a cég jóval kevesebb, videojátékokhoz fejlesztett chipet szállított le, főként a Nintendo irányába, amely tavaly év végén visszalépett a Switch Pro konzolok fejlesztésétől.

Más chipgyártókhoz hasonlóan az Nvidia is kevesebb grafikus kártyát szállít majd a viszonteladóknak és a partnereinek, ahelyett, hogy az árakat csökkentené. A cég emellett a Kínában ismét felfutó covid-helyzetet is okolja a szállítások akadozásáért.

A Gartner piackutató cég eközben arra mutatott rá, hogy az összes PC-gyártó komoly zsugorodásról számolt be az elmúlt negyedévben: a kereslet 28,5 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés azóta, hogy a cég elkezdte nyomonkövetni a PC-s piacok alakulását a kilencvenes években.

Ennek ellenére Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint már lehet látni, hogy a gaming-piac kezd magához térni, közben pedig rendkívüli módon felpörgött az olyan mesterséges intelligenciát használó platformok népszerűsége, mint a ChatGPT, amelyek adatközpontjaiban szintén gyakran használják az Nvidia GPU-it.

Huang az Nvidia és a Mercedes-Benz együttműködéséről is beszélt: a modernebb autókban egyre komolyabb számítási kapacitás kerül, a német márka jövőbeni járműveiben pedig az Nvidia Drive Orin rendszere működik majd.

A cég egyébként kedden jelentette be, hogy a Microsoft játékfejlesztő divízója, az XBox Game Studios által fejlesztett videojátékai rövidesen megjelenhetnek az Nvidia GeForce Now felhőalapú gaming-szolgáltatásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.