Hirdetés

Ezek a videokártyák jelennek meg 2024-ben



|

Az Nvidia, az AMD és az Intel is készül izgalmas hardverekkel az idei évre, néhányat már a napokban megkapunk.

Hirdetés

2023 bővelkedett olyan pillanatokban, amelyektől leesett az állunk. Vagy azért, mert egy kártya elképesztő teljesítményt produkált, vagy épp azért, mert a gyártók a józan észt sutba dobva árazták a portékájukat, és indokolatlan konfigurációkkal álltak elő.

Hogy 2024-ben hogyan alakul majd a piac, az egyelőre kérdéses, de elég jó elképzelésünk van azzal kapcsolatban, hogy mire készülnek a zöld, a piros és a kék sarokban.

Ezek tehát 2024 legjobban várt videokártyái:

Nvidia RTX 40 Super

A CES 2024-en leplezte le évnyitó ajánlatait az Nvidia, amelyek közül az RTX 4070 Super már fel is került a boltok polcaira. A 290 ezer forint környékén érkező hardvert már teszteltük is, kifejezetten megnyerőnek bizonyult, simán hozza az RTX 4070 Ti szintjét.

Nem kell már sokat várni az RTX 4070 Ti Super és RTX 4080 Super kártyákra sem, előbbi január 24-én, utóbbi január 31-én érkezik. Ezek már valószínűleg nem lesznek olyan lenyűgözőek, a specifikációk alapján az RTX 4080 Super legfeljebb 2-5%-os ugrást jelent majd a normál modellhez képest, ugyanakkor a megfelelő árazással versenyképesek lehetnek idén. A hazai kiskereskedelmi árakat sajnos egyelőre nem ismerjük.

Hirdetés

AMD RX 7600 XT

Az AMD sajnos egy sokkal visszafogottabb bemutatóval érkezett a CES-re, legalábbis ami a grafikus chipeket érinti, és inkább a processzorokra valamint a mesterséges intelligenciára koncentrált. Bemutatkozott ugyanakkor az RX 7600 XT, ami ugyan a korábban említett Super kártyákkal nem veszi fel a versenyt, de az ajánlott fogyasztói ára is csak fele az RTX 4070 Super modellnek. Egy pénztárcabarát ajánlatról van szó, ami az RTX 4060-at hívja párbajra, és az RX 7600-at nyomná le.

Hogy pontosan mennyivel, arról fogalmunk sincs, a specifikációban ugyanis kizárólag a memória mérete változott 8 GB-ről 16 GB-re, amit viszont a 128 bites memóriabusz visszafoghat. Hamarosan ez is kiderül, a AMD Radeon RX 7600 XT ugyanis január 24-én jelenik meg.

AMD RDNA 4

Nézzük a pirosak kicsit távolabbi terveit. Ha minden jól megy, a következő generációs, vagyis RDNA 4 alapokra épülő kártyák még idén megjelennek, Las Vegasban azonban egy szó sem esett róluk. A pletykák szerint az év második felében érkeznek majd ezek a grafikus chipek, amikkel az AMD végre megszorongathatja az Nvidiát, ehhez azonban az kell, hogy ne csak a belépő szinten legyenek versenyképesek, hanem a királykategóriában is.

A pletykák szerint azonban erre nem kerül majd sor, iparági források szerint ugyanis a következő generáció legerősebb kártyája is legfeljebb az RTX 4070 Ti Super szintjét ütheti meg. Ha ezzel együtt a ray tracing technológia sem fejlődik, akkor nem sok mindent tudnak majd kitenni a kirakatba.
A vállalat egyértelműen a mainstream piacot akarja megnyerni magának a 200-350 ezer forint közötti kártyákkal, de nagy kár, hogy a legütősebb konfigokban, legtöbb elérést produkáló buildekben nem látunk majd AMD kártyát.

Nvidia RTX 5000

Hasonlóan távol van még a zöldek következő generációja is, hiszen épp csak most küldik boltokba a 4000-es sorozat Super kártyáit. Pletykák ugyanakkor itt is vannak. A szivárogtatók szerint az RTX 5000-es sorozat a TSMC 3 nm-es gyártástechnológiájával készül majd, és az alábbi GPU-kra számíthatunk: GB203, GB205, GB206, GB207. A GB204 hiányzik, amire az RTX 4070 utódja épülne.

Kérdés, hogy a Blackwell architektúra csúcsát, az RTX 5090-et csatamezőre küldi-e még idén az Nvidia, vagy engedik az AMD-t szárnyalni egy kicsit, és csak 2025 elején dobják le az atomot.

Intel Arc Battlemage

A legkisebb szeletet a tortából az Intel harapta eddig ki magának a tavaly piacra dobott 1080p-re optimalizált kártyáival. Nyers erő tekintetében ezek nem rossz ár/érték arányú kártyák, ugyanakkor a kékek már most le vannak maradva egy generációval, és ha a konkurencia idén még magasabb sebességi fokozatba kapcsolnak, akkor csak nagyon drága papírnehezékeket árul majd az Intel a processzorain kívül.

Szerencsére már készül az Intel Arc Battlemage generáció. Belsős információk szerint az Intel GPU mérnökeinek 30%-a ezeken a chipeken dolgozik. Várhatóan azonban így is csak a belépő szinten és a középkategóriában szállnak versenybe, és teljesen elengedik a csúcstámadást. Sőt, lehet, hogy a felső-középkategóriában sem igazán próbálkoznak majd. Ezek leghamarabb 2024 végén futnak be, de az is lehet, hogy tovább csúsznak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.