Hirdetés

Jól fogytak az AMD processzorok, javul a cég piaci részesedése



|

Az első negyedév egyik gyártónak sem volt kiemelkedő, de a pirosak kicsit közelebb kerültek a nagy riválishoz.

Hirdetés

Az év első néhány hónapja rendszerint a kijózanodás időszaka az elektronikai eszközök piacán, a nagy karácsonyi hajtás után ugyanis általában ilyenkor rendeződnek kicsit a számok. Nem történt ez másként 2024-ben sem, de a Mercury Research elemzői szerint ez volt a pandémia óta az első "normális" negyedév, amikor a piaci trendek a papírforma szerint alakultak.

Minden szegmensben (asztali, szerver, mobil) csökkenő eladásokat tapasztaltak a gyártók az előző negyedévhez képest, és a System-on-Chip szállítmányok is visszaestek, főleg AMD oldalon, ami a lassuló konzoleladásoknak volt köszönhető. A hordozható szegmensben javított ugyan egy százalékpontot az Intel, köszönhetően a Core Ultra processzorok felfutásának, de még mindig 3 százalékkal jobban áll az AMD, mint tavaly ilyenkor. A növekedés tehát érezhető, ugyanakkor még mindig 4 inteles gép jut 1 AMD-sre (80,7% vs 19,3%).

Hirdetés

Az asztali szegmensben az AMD úgy tudott javulni, hogy kevesebbet bukott: az első negyedévben mindig csökkennek az eladások, ez most az Intelnél a szokásosnál is erősebb volt. Az AMD azonban tartotta magát, ezzel 4,7%-ot javítva tavalyhoz képest. Ez elsősorban a Ryzen 5000 és Ryzen 8000 remek eladásainak volt köszönhető, de az állás itt is 76-24.

Az ARM egy kicsit árnyalja a képet: a Qualcomm gépek és az Apple Macek összességében 10,3%-ról 11,1%-ra javítottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.