Hirdetés

Nem 50-50% a győzelem esélye a fej vagy írás játékban



|

Kutatás bizonyította, hogy az érmék egyik oldala gyakrabban jön ki a feldobás után.

Hirdetés

Az emberiség már a rómaiak korában is használta a pénzérmék feldobását (navia aut caput) a sorsra bízott kérdések eldöntésében, a módszer népszerűsége pedig mit sem kopott az idők során, hiszen a fej vagy írás játék ma is közkedvelt megoldás az ilyen helyzetekben. Egy friss kutatás azonban arra jutott, hogy ideje lenne átgondolnunk a dolgot, mivel a jelek szerint az érmék nem 50-50%-os eséllyel landolnak az egyik vagy a másik oldalon, vagyis nagyobb valószínűséggel győz az, aki egy bizonyos oldalra fogad.

A több egyetem tudósai által végrehajtott kutatásban 350 757 dobás alapján vonták le  a tanulságot 46 különböző pénznemet használva, az érmék feldobását pedig változatos alanyokkal végezték, ezzel kiküszöbölendő az eltérő dobási technikák jelentette torzító hatást. A végeredmény pedig az, hogy az érmék 50,8%-os eséllyel landolnak ugyanazzal az oldallal felül, mint ami a kezdéskor is felénk nézett.

Hirdetés

A megállapítás alátámasztja Persi Warren Diaconis matematikus állítását, aki 16 évvel ezelőtt mondta ki ugyanezt. Az eredmény fényében a kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy e torzítást kihasználva még némi pénzt is kereshetünk: ha 1000 fej vagy írás játékban fogadunk 1 dolláros téttel, és mindig a kezdő oldalba helyezzük a bizalmunkat, a végén 1019 dollárunk lesz, ami ugyan nem óriási nyereség, cserébe viszont biztosra vehető.

A tapasztalat pedig természetesen a hétköznapokban is jól jöhet, így ha legközelebb fej vagy írás játékot játszunk, érdemes emlékezni a kísérletre, vagy esetleg benyomni a jó öreg "ha fej én nyerek, ha írás te vesztesz" trükköt, hátha nem tűnik fel a másik félnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.