Hirdetés

ACDSee Pro 4



|

Az ACDSee Pro fejlesztői ugyan kicsit visszavettek a tempóból - főként a legutóbbi verzióhoz képest -, ám azért így is találhatunk jó néhány érdekes és izgalmas újdonságot a program nemrégiben megjelent 4-es kiadásában.

Hirdetés

Ha valaki akár a szó átvitt, akár a szó szerinti értelmében csak felületesen nézi meg a legújabb ACDSee Prót, akkor azt is mondhatná, hogy szinte alig találni újdonságot a programban – leszámítva az igencsak megnövekedett árát. Pedig egy kicsit alaposabban szemügyre véve az ACDSee Pro 4-et kiderül, hogy az új funkciók mellett számos régi, jól ismert eszköz is megújult, kibővült.

Így például a kevéssé látványos, ugyanakkor nagyon fontos újdonságok között kell megemlítenünk a megújult RAW-feldolgozó modult, amelynek a sebessége ha nem is ugrásszerűen, de mindenképpen érezhetően gyorsabb lett. Azonkívül – értelemszerűen tartalomtól függően – hol jobban, hol kevésbé észrevehetően finomabban szabályozható a fotók fehéregyensúlya, színe, kontrasztja és expozíciója.

 

A térképen ki is jelölhetjük az egyes képeket, vagy képcsoportokat


Az előző változatban debütált úgynevezett roncsolásmentes szerkesztés két új lehetőséggel bővült. A Detail panelen a korábbi két eszköz (élesítés és zajszűrés) mellett megjelent egy harmadik, amelyen egyes fotókon a kontrasztos élek mentén (Chromatic Aberration) és a kiégett területek körül (Defringe) megjelenő nem kívánatos lilás vagy zöldes elszíneződéseket távolíthatjuk el, vagy legalábbis csökkenthetjük. Hasonlóképpen a Geometry panelen is találkozhatunk egy új elemmel, amellyel a peremsötétedés mértékét vehetjük kisebbre, illetve végre lehetőségünk nyílik az ACDSee Pro szoftverében is milliméterben vagy pixelben pontosan megadni a körbevágandó terület méretét.

A mostani verzióban jelentős előrelépés történt a különböző metainformációk kezelésében. Az ACDSee Pro – ahogyan a fejlesztők fogalmaznak – teljes mértékben támogatja a 2010 júliusában elfogadott IPTC (International Press Telecommunications Council – Nemzetközi Sajtó-távközlési Tanács) Core 1.1 specifikációt, így több mint egy tucat új metaadatot adhatunk meg az egyes fotókhoz. Talán ennél is fontosabb, hogy véleményünk szerint sokkal egyszerűbb, kényelemesebb és áttekinthetőbb lett a különböző metainformációk kezelése és szinkronizálása, elsősorban a megújult Properties panelnek vagy a metaadat-menedzsernek köszönhetően, amelynek segítségével szó szerint pillanatok alatt rendelhetünk előre összeállított „adatcsomagokat” a kijelölt képekhez.

 

A szerkesztőben egy új eszköz segít a színhibák korrigálásában


Az ACDSee Pro 4 vitathatatlanul leglátványosabb újdonsága a Map panel, amelyben – a Google Maps szolgáltatás lehetőségeire alapozva – lehetőségünk nyílik például a beépített vagy a fényképezőgéphez csatlakoztatott GPS-vevővel geocímkézett képek készítési helyeinek megjelenítésére, ahogyan e térképes nézeten az egyes gombostűkre, bójákra kattintva ki is jelölhetjük az azon a ponton készült fotót vagy fotókat. Sőt mi több, ennek a panelnek a segítségével utólag is elláthatjuk a képeinket ilyen kiegészítő információkkal. A program arra is lehetőséget kínál, hogy a Remove from Map utasítás kiadásával eltávolítsuk az EXIF-információk közül a földrajzi szélességi és hosszúsági adatokat (ha „hardveresen” láttuk el képeinket GPS-adatokkal, akkor például a magasság, a GPS-időbélyegző vagy helymeghatározásban használt műholdak száma megmaradnak).

Sajnos e szolgáltatás jelentős hátránya, hogy – közvetlenül legalábbis – nem használhatjuk a Google Térképek geokódolási funkcióját, így nem navigálhatunk gyorsabban a térképen például egy városnév vagy egy konkrét cím megadásával. Ugyanakkor szerencsére nemcsak az úthálózatos, hanem a műholdas nézetet is választhatjuk, ugyanis ez utóbbin többnyire pontosabban jelölhetjük meg egy-egy kép készítésének – vagy éppen a fotón látható épület, szobor stb. – helyét.

A korábbi verzió 100 MB-jához képest az ACDSee Pro 4-hez 2 GB-nyi tárterület kapunk az ACDSeeOnline.com-on, ahol nemcsak a képeinket, de az azokhoz kapcsolódó metainformációkat és a roncsolásmentes szerkesztés „lépéseit” is tárolhatjuk, esetleg megoszthatjuk.

Adatok:

- Digitális képek megjelenítése, katalogizálása, szerkesztése
- RAW formátumú képek feldolgozása
- Roncsolásmentes szerkesztés
- Teljes körű színmenedzselés
- Fotók geocímkézése és megjelenítése térképen
- Testre szabható munkakörnyezet és gyorsbillentyűk
- Fotók online megosztása, archiválása
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 52 125 Ft (upgrade: 20 850 Ft)
- Web: www.acdsee.com

Értékelés:

Előny: geocímkézés és térképnézet, színhibák javítása, javított metaadat-kezelés, 2 GB tárhely
Hátrány: drága, térképnézethez regisztráció kell, nincs geokódolás

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 3,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.