Hirdetés

Makrózzunk!



|

A Windowshoz készült programok többsége interaktív használatra lett tervezve. Ám ha visszatérő feladataink során nem kívánjuk alkalmazásainkat kézzel irányítani, egy ügyes makróvezérlőre lesz szükségünk.

Hirdetés

Egy makróvezérlő program alapvető feladata, hogy billentyűleütéseket és egérkattintásokat küldjön a kiválasztott alkalmazásnak úgy, mintha csak magunk tennénk ezt. Ehhez persze az szükséges, hogy be tudjuk állítani, hogy melyik programnak, mikor és mit küldjön el. Az sem árt, ha makróvezérlőnk némi intelligenciával rendelkezik, azaz minimális szinten nyomon tudja követni, hogy mit is csinál az általa vezérelt program.

 

A sok hasonló alkalmazás közül emeljük most ki a magánhasználatra ingyenes MacroMakert. A program egy grafikus felületen betanítható makróvezérlő, képes változókat és ciklusokat kezelni, mi több, némi interaktivitást is enged a felhasználónak, azaz menet közben képes adatokat (stringeket) bekérni a felhasználótól, majd azokat behelyettesíteni az éppen futó munkamenetbe. Magát az adott munkamenetet többféle módon is indíthatjuk - meghatározott időben, vagy meghatározott gyorsbillentyű lenyomására - , ezt hívja a program triggerelésnek. Az elkészült munkamenetek, azaz a makrók lementhetők és visszatölthetők. Lássunk erre egy gyakorlati példát!

 

 

macromaker.jpg

 

 

A DScaler egy szabadforrású tévévevő alkalmazás, rengeteg tunerkártyát tud kezelni. Az éppen vett műsort rögzíteni is tudja, ám e funkciója nem időzíthető, legalábbis a MacroMaker nélkül. Az időzített felvételhez két makrót készítünk, az egyik elindítja a korábban már beállított (csatorna, felvevő kodek stb.) DScalert, majd abban a felvételt, a másik leállítja a felvételt. A makrók indulását természetesen a felvétel elejének és végének időpontjára kell triggereljük.

 

Első lépésünk a DScaler elindítása (RUN C:\Program...\DScaler.exe), ez után várunk 10 másodpercet (DELAY 10000 milliseconds), hogy biztosan tettre kész legyen a program. A DScaler elvileg ekkor fókuszban van, azaz az övé az irányítható ablak, de biztos ami biztos alapon előtérbe hozzuk (SHOW WINDOW (DScaler)). Végül „leütjük" a felvételt indító Record gomnot, azaz a ‹Shift›+‹R› billentyűkombinációt. Mivel ilyenkor nem karakterkódok, hanem billentyűleütések utaznak a vezérelt program felé, ezért a ‹Shift› billentyű leütése és felengedése közé kell ékelnünk az ‹R› billentyű leütés/felengedés párosát, azaz a SHIFT (Down); rR (Down); rR (Up); SHIFT (Up) utasítások kerülnek be a makróba.

 

A felvétel leállítása hasonló módon történik; a fókuszba hozott DScaler ablaknak a Stop utasítást, azaz ‹Shift›+‹S› gyorsbillentyűt küldjük el a meghatározott időben.

 

A MacroMaker gyors betaníthatósága miatt kevés, ám igen jól kitalált funkcióval rendelkezik. Ezen funkciókat és a program kezelésének főbb lépéseit a PC World júniusi számában mutatjuk be részletesebben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.