Hirdetés

SteelSeries Arctis Nova 5 teszt - na, ilyen egy igazán jó gamer headset|

Megfizethető áron kínál gyakorlatilag tökéletes felhasználói élményt a SteelSeries Arctis Nova 5.

Hirdetés

A SteelSeries Arctis Nova 5 pont akkor érkezett, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Az elmúlt hetekben volt alkalmam csalódni a Sony két ígéretes, de messze nem kifogástalan gamer fejhallgatójában, a Pulse Explore-ban és a Pulse Elite-ben, úgyhogy nagyon szerettem volna, hogy a fejemre tehessek egy olyan fülest, amit aztán minden alkalommal elégedetten veszek is le.

A SteelSeries nem egy frissen induló márka, az e-sportolók különösen kedvelik, és számos nagy kiadó lépett együttműködésre a céggel az elmúlt években. Magas elvárásokkal álltam hát neki a tesztelésnek, és végre pontosan azt kaptam, amire számítottam.

Hirdetés

Dugd, ahova akarod!

A gyártó hivatalos kommunikációja szerint az Arctis Nova 5 a "megfizethető luxus" kategóriájának megteremtője a gamer headsetek piacán, és ez önmagában nyilván sokféleképp értelmezhető, de az nem kétséges, hogy baráti az ára a tudásához képest: 56 990 Ft-ért hazavihető. Ezért cserébe egy olyan fejhallgatót kapunk, ami PC-vel, konzolokkal és bluetooth-eszközökkel egyaránt gördülékenyen használható, és tud egy-két trükköt még, ami nem jár alapból minden konkurenssel.

Kétféle csatlakozási mód áll rendelkezésre: ha PC-vel vagy konzollal használnánk (PlayStation vagy Switch, Xboxhoz az 5X kiadás kell, ami amúgy minden mással is kompatibilis), egy adapter segítségével 2.4 GHz-en keresztül kommunikál, míg további készülékekhez bluetoothon át tudjuk csatlakoztatni. Az adapter USB-C csatlakozós, és meglehetősen széles, könnyen rá tud lógni szomszédos portokra, de a dobozban található egy átalakító kábel, ami ezt a problémát gyorsan áthidalja. A két csatlakoztatási mód között gombnyomásra tudunk váltani (nem használhatjuk őket egy időben), az átállás villámgyorsan megtörténik - ha játszunk, és közben hív minket valaki, anélkül fogadhatjuk a hívást, hogy le kellene vennünk a fülest. A bekapcsológomb, illetve a sávváltó ilyenkor egyben vezérlőként is működik: szüneteltethetjük, léptethetjük a játszott tartalmakat, felvehetjük és elutasíthatjuk a hívásokat. Annyit érdemes azért tudni, hogy ha például laptophoz és mobilhoz is bluetoothon keresztül csatlakoztattuk, és mindkettő aktív, a füles bekapcsolásnál és 2.4 GHz-ről váltásnál az egyikhez automatikusan kapcsolódik, a másik számára viszont láthatatlan lesz, így ha a laptopot találja meg előbb, de inkább mobillal használnánk, újra kell párosítani.

A headsetre továbbá egy hangerőszabályzó tekerő és egy mikrofonnémító gomb került, ez utóbbi aktiválása esetén egy piros lámpa jelzi az elegánsan elrejthető, kihúzható mikrofonon, hogy inaktív.

Mobilhoz csatlakozni már csak azért is érdemes, mert az Arctis Nova 5-tel egy alkalmazás is debütált. Ennek elsődleges funkciója, hogy a több mint 100 előre beállított hangprofil közötti váltást segítse: gyakorlatilag minden népszerű e-sport játékhoz külön profil tartozik, ahogy például az Alan Wake 2-höz, a Baldur's Gate 3-hoz, az Assassin's Creed Mirage-hoz, vagy a Red Dead Redemption 2-höz is, és ezek platformtól függetlenül beállíthatók. A váltás tényleg csak annyi, hogy kiválasztjuk egy listából, mivel játszunk épp, és már át is állnak az arányok. Vannak általános profilok is, amik például a basszus vagy az FPS-ekben a léptek hangjának felerősítését segítik. Sajnos sajátot nem tudunk létrehozni, és az egyes értékeket sem állíthatjuk itt, csak a PC-s Sonar alkalmazásban.

Az appból szabályozható még a hangerő, a némításjelző fény erőssége, és a sidetone funkció, ami az általunk megadott értékben engedi be a külső hangokat, például a sajátunkat. A töltöttséget is ellenőrizhetjük, illetve megadhatjuk, mennyi inaktivitás után kapcsoljon ki. Átválthatunk a 2.4 GHz-es sávra, az alkalmazás kapcsolatban marad a headsettel, és állíthatjuk a profilokat bluetooth-ra kapcsolás nélkül is.

Puha párnák, kemény hangzás

Az Arctis Nova 5 egészen könnyű, puha, hálós fülpárnái kényelmesen veszik körbe fülünket, tartását, stabilitását pedig egy állítható pánt garantálja (amit javasolt rögtön fejünkhöz igazítani, mert rengeteget számít). Széles, süt róla, hogy gamer, így utcára én már nem venném fel, de otthon nem az a fontos, hogyan áll. Kellemesen szellőzik, mégis szűri annyira a hangokat, hogy a környezeti zajok ne legyenek zavaróak - nincs aktív zajszűrés, de nem is hiányzik igazán, pláne ebben az árkategóriában. Egyáltalán nem szorít, nem lötyög, órákon át tudtam komfortosan használni.

És tudtam volna akár 60 órán át is - ennyit bír ugyanis az akkumulátora a SteelSeries szerint, és abszolút nem túloznak. A tesztelés során egyáltalán nem kellett töltenem, pedig nem kíméltem, és nagyjából valóban annyit merült, hogy reális a gyártó által megadott érték. 60 órányi üzemidő már túlzónak is tűnik, de nyilván nem baj, hogy nem kell gyakran töltenünk - egyébként 15 perc alatt tehetünk bele 6 órányi energiát.

A hangzásra visszatérve: természetesen csak egy olyan fülesnél van értelme ennyi EQ-profilnak, ami tényleg jól szól, amivel tényleg élesen kijönnek a mély és a magas hangok - a neodímium mágneses driverekkel szerelt Arctis Nova 5 ebben is erős. Válogatott játékokban próbáltam (ahol lehetett, a megfelelő hangprofillal), az online csatatereken mindent pontosan hallottam, a WRC-ben az autó gyönyörűen búgott, miközben a navigátorom utasításai is tisztán szóltak, az átvezető animációk hangjai több sztorialapú játékban is hatásosak voltak. Zenehallgatás, videónézés, illetve podcasthallgatás esetén ugyancsak nem okozott csalódást a SteelSeries fejhallgatója. A mikrofon nyilván nem stúdióminőség, de a külső zajokat jól szűri, és ha nem is tökéletes tisztasággal, de hallható a beszédhangunk - streamelni nem ezzel érdemes, online játszani viszont abszolút.

Remek hangzás, kényelmes viselet, iszonyú hosszú üzemidő, sokoldalúság, és mindezek mellé egy egészen korrekt ár - tényleg nem lehet mellényúlni a SteelSeries Arctis Nova 5-tel, hacsak nem egy olyan fülest keresel, amit utcán is fura tekintetek nélkül viselhetsz. Az állítható és eltávolítható pánt nélkül sem simul fejre, ám ez tényleg csak akkor okozhat kényelmetlenséget, ha valami elegáns, diszkrét fülessel mászkálnál a mindennapokban. Otthon viszont nagyon élvezed majd a használatát, ha emellett döntesz.

SteelSeries Arctis Nova 5

Ár: 56990 Ft
Ritkán találni olyan fejhallgatót, amit ennyire kényelmes használni, és ennyire kiváló minőséget ad ilyen áron.
 • 2.4 GHz + Bluetooth 5.3 csatlakozás gyors váltással
 • 60+ órás üzemidő
 • USB-A - USB-C átalakító
 • Rugalmas fejpánt, jól szellőző fülpárnák
 • Visszahúzható mikrofon
 • neodímium mágneses driverek
 • Arctis Nova 5 alkalmazás gyors EQ-váltáshoz
 • PC-, PlayStation-, Switch-, iOS-, Android- kompatibilitás (az 5X-nél Xbox is)
PRO
 • kiváló hangzás
 • 100+ appból beállítható EQ-profil
 • kényelmes viselet
 • 60+ órás akkumulátor
 • vállalható mikrofon
 • teljes kompatibilitás mindenféle eszközökkel
Kontra
 • az appból nem lehet az EQ-t finomhangolni vagy új profilt létrehozni
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8846
  [topic] => 1
  [group] => 9
  [gameinfo_name] => SteelSeries Arctis Nova 5
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 403
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2024-05-27 17:19:57
  [gameinfo_webpage] => 
  [gameinfo_tags] => SteelSeries Arctis Nova 5
  [gameinfo_url] => steelseries-arctis-nova-5
  [gameinfo_pro] => kiváló hangzás
100+ appból beállítható EQ-profil
kényelmes viselet
60+ órás akkumulátor
vállalható mikrofon
teljes kompatibilitás mindenféle eszközökkel
  [gameinfo_kontra] => az appból nem lehet az EQ-t finomhangolni vagy új profilt létrehozni
  [gameinfo_data] => 2.4 GHz + Bluetooth 5.3 csatlakozás gyors váltással
60+ órás üzemidő
USB-A - USB-C átalakító
Rugalmas fejpánt, jól szellőző fülpárnák
Visszahúzható mikrofon
neodímium mágneses driverek
Arctis Nova 5 alkalmazás gyors EQ-váltáshoz
PC-, PlayStation-, Switch-, iOS-, Android- kompatibilitás (az 5X-nél Xbox is)
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 56990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Ritkán találni olyan fejhallgatót, amit ennyire kényelmes használni, és ennyire kiváló minőséget ad ilyen áron.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 403
      [manufacturer_name] => Steelseries
      [manufacturer_url] => 
      [manufacturer_link] => steelseries.com
      [link] => /gyarto/
    )

  [link] => /termekinfo/steelseries-arctis-nova-5-8846.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => kiváló hangzás
      [1] => 100+ appból beállítható EQ-profil
      [2] => kényelmes viselet
      [3] => 60+ órás akkumulátor
      [4] => vállalható mikrofon
      [5] => teljes kompatibilitás mindenféle eszközökkel
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => az appból nem lehet az EQ-t finomhangolni vagy új profilt létrehozni
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  9

 • Anyagminőség:

  9

 • Extra funkciók:

  8

 • Szoftver:

  9

 • Akkumulátor:

  10

 • Kinézet:

  9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.